Enige echte Bobotie met geelrijst

  • Afrikaans, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Enige echte Bobotie met geelrijst

    Enige echte Bobotie met geelrijst

    Enige echte Bobotie met geelrijst

Een Zuid Afrikaanse recept van S.J.A. De Villiers, uit haar boek: KOOK EN GENIET eerste druk 1951 Hier geld de principe weer van hoe minder gecompliceerd, hoe lekkerder van smaak.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
VOOR BOBOTIE:
1 kg lam of mager rundergehakt
2 grote uien, fijn
1 snij brood zonder korst in 1 kop melk geweekt
2 eieren
1 vol e kerriepoeder
een en een half e suiker
2 t zout
half t peper
1 vol t geelwortel - 4 e citroensap
12 halve amandelen
half kop rozijnen
5 citroenblaren of laurierbladeren
3 e vruchten chutney
olie of margarine om te braden

VOOR GEELRIJST:
2 kop langkorrel rijst goed gewassen
twee en een driekwart kop water
2 e lichte bruine suiker of geelsuiker
5 cm pijpkaneel
1 t zout
2 t geelwortel
kwart kop rozijnen
1 e boter
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

VOOR BOBOTIE:
1. Fruit ui op middelvuur goudbruin.
2. Braad de gehakt nu los met uien op hoog vuur.
3. Perst melk uit brood en maak brood met een vork fijn.
4. Meng alle ander ingredienten door de gehakt, behalve 1 ei, een half kop melk, 6 halve amandelen en citroen of laurierblaren.
5. Meng mengsel goed en doe in ingevette ovenschaal.
6. Steek de ciroen of laurierblaren horizontaal in gehakt, wel goed verdeeld over de gehaktmengsel en doe nu ook de amaldelen met bolle kant naar boven verdeel over bobotie, amandelen moet je iets aandrukken.
7. Bak de Bobotie voor 15-20 min bij een oventerperatuur van 180 graden Celsius.
8. Meng ei en melk goed en verdeel dit over bobotie. 9. Bak verder tot gaar en eimengsel gestold zijn

VOOR GEELRIJST:
1. Voeg alle ingredienten bij kokend water behalve de boter en suiker.
2. Kook rijst gaar met deksel op de pan in 20 min.
3. Roer met een vork lichtjes de suiker en boter door rijst en laat rijst even uitdampen tot korrelrig.
4. Verdwijder de pijpkaneel.

Bron

S.J.A. De Villiers KOOK EN GENIET

Serveertip

Serveer met chutney en Doperwten. Of rode bieten.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

deonart avatar
deonart

Doorsturen

Home Recepten