
VOOR BOBOTIE:
1 kg lam of mager rundergehakt
2 grote uien, fijn
1 snij brood zonder korst in 1 kop melk geweekt
2 eieren
1 vol e kerriepoeder
een en een half e suiker
2 t zout
half t peper
1 vol t geelwortel - 4 e citroensap
12 halve amandelen
half kop rozijnen
5 citroenblaren of laurierbladeren
3 e vruchten chutney
olie of margarine om te braden
VOOR GEELRIJST:
2 kop langkorrel rijst goed gewassen
twee en een driekwart kop water
2 e lichte bruine suiker of geelsuiker
5 cm pijpkaneel
1 t zout
2 t geelwortel
kwart kop rozijnen
1 e boter
Een Zuid Afrikaanse recept van S.J.A. De Villiers, uit haar boek: KOOK EN GENIET eerste druk 1951 Hier geld de principe weer van hoe minder gecompliceerd, hoe lekkerder van smaak.
VOOR BOBOTIE:
1. Fruit ui op middelvuur goudbruin.
2. Braad de gehakt nu los met uien op hoog vuur.
3. Perst melk uit brood en maak brood met een vork fijn.
4. Meng alle ander ingredienten door de gehakt, behalve 1 ei, een half kop melk, 6 halve amandelen en citroen of laurierblaren.
5. Meng mengsel goed en doe in ingevette ovenschaal.
6. Steek de ciroen of laurierblaren horizontaal in gehakt, wel goed verdeeld over de gehaktmengsel en doe nu ook de amaldelen met bolle kant naar boven verdeel over bobotie, amandelen moet je iets aandrukken.
7. Bak de Bobotie voor 15-20 min bij een oventerperatuur van 180 graden Celsius.
8. Meng ei en melk goed en verdeel dit over bobotie. 9. Bak verder tot gaar en eimengsel gestold zijn
VOOR GEELRIJST:
1. Voeg alle ingredienten bij kokend water behalve de boter en suiker.
2. Kook rijst gaar met deksel op de pan in 20 min.
3. Roer met een vork lichtjes de suiker en boter door rijst en laat rijst even uitdampen tot korrelrig.
4. Verdwijder de pijpkaneel.
Serveer met chutney en Doperwten. Of rode bieten.
S.J.A. De Villiers KOOK EN GENIET
willem37 06-10-2012
Hoi Deon, heb jouw recept van bobotie meegenomen. Groetjes Wilem.
ArualB 04-10-2012
Ben zeer benieuwd. Groet, Laura
hyacintje 12-02-2012
Volgens een collega moet ik dit echt een keer proberen, dus ik neem je recept mee.
molenmeisje 21-06-2010
Dit was de eerste keer dat ik geelrijst maakte. Aanvankelijk was ik bang dat we het te zoet zouden vinden maar dat viel enorm mee. Het smaakte uitstekend bij de boboti met appel. Bedankt, ook dit recept neem ik natuurlijk mee.
j_b 17-09-2008
Ik ben gek op Bobotie, ik ga dit recept binnenkort zeker een keer proberen!