Enige echte Bobotie met geelrijst

  • Afrikaans, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 05-06-2006
  • Enige echte Bobotie met geelrijst

    Enige echte Bobotie met geelrijst

    Enige echte Bobotie met geelrijst

Een Zuid Afrikaanse recept van S.J.A. De Villiers, uit haar boek: KOOK EN GENIET eerste druk 1951 Hier geld de principe weer van hoe minder gecompliceerd, hoe lekkerder van smaak.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
VOOR BOBOTIE:
1 kg lam of mager rundergehakt
2 grote uien, fijn
1 snij brood zonder korst in 1 kop melk geweekt
2 eieren
1 vol e kerriepoeder
een en een half e suiker
2 t zout
half t peper
1 vol t geelwortel - 4 e citroensap
12 halve amandelen
half kop rozijnen
5 citroenblaren of laurierbladeren
3 e vruchten chutney
olie of margarine om te braden

VOOR GEELRIJST:
2 kop langkorrel rijst goed gewassen
twee en een driekwart kop water
2 e lichte bruine suiker of geelsuiker
5 cm pijpkaneel
1 t zout
2 t geelwortel
kwart kop rozijnen
1 e boter
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

VOOR BOBOTIE:
1. Fruit ui op middelvuur goudbruin.
2. Braad de gehakt nu los met uien op hoog vuur.
3. Perst melk uit brood en maak brood met een vork fijn.
4. Meng alle ander ingredienten door de gehakt, behalve 1 ei, een half kop melk, 6 halve amandelen en citroen of laurierblaren.
5. Meng mengsel goed en doe in ingevette ovenschaal.
6. Steek de ciroen of laurierblaren horizontaal in gehakt, wel goed verdeeld over de gehaktmengsel en doe nu ook de amaldelen met bolle kant naar boven verdeel over bobotie, amandelen moet je iets aandrukken.
7. Bak de Bobotie voor 15-20 min bij een oventerperatuur van 180 graden Celsius.
8. Meng ei en melk goed en verdeel dit over bobotie. 9. Bak verder tot gaar en eimengsel gestold zijn

VOOR GEELRIJST:
1. Voeg alle ingredienten bij kokend water behalve de boter en suiker.
2. Kook rijst gaar met deksel op de pan in 20 min.
3. Roer met een vork lichtjes de suiker en boter door rijst en laat rijst even uitdampen tot korrelrig.
4. Verdwijder de pijpkaneel.

Bron

S.J.A. De Villiers KOOK EN GENIET

Serveertip

Serveer met chutney en Doperwten. Of rode bieten.

Laatste reacties

willem37 avatar
willem37 06-10-2012

Hoi Deon, heb jouw recept van bobotie meegenomen. Groetjes Wilem.

ArualB avatar
ArualB 04-10-2012

Ben zeer benieuwd. Groet, Laura

hyacintje avatar
hyacintje 12-02-2012

Volgens een collega moet ik dit echt een keer proberen, dus ik neem je recept mee.

molenmeisje avatar
molenmeisje 21-06-2010

Dit was de eerste keer dat ik geelrijst maakte. Aanvankelijk was ik bang dat we het te zoet zouden vinden maar dat viel enorm mee. Het smaakte uitstekend bij de boboti met appel. Bedankt, ook dit recept neem ik natuurlijk mee.

j_b avatar
j_b 17-09-2008

Ik ben gek op Bobotie, ik ga dit recept binnenkort zeker een keer proberen!

professoroud avatar
professoroud 13-02-2008

Dit lijkt me heerlijk. Heb het meegenomen en zal je het ter zijner tijd laten weten hoe het gesmaakt heeft. Groetjes, Jos

ronkhorst098 avatar
ronkhorst098 16-03-2007

ziet er goed uit, ga binnenkort proberen dit voor te schotelen aan manlief en vrienden. groet, Anne

marionrooijackers avatar
marionrooijackers 02-12-2006

hoi deon, ik ga dit zeker een keer maken. bedankt en een fijn weekend gewenst, liefs marion.

alidada avatar
alidada 23-11-2006

Het was erg lekker Deon, dit wordt zeker meer gegeten bij ons thuis. Ik heb de chutney niet zelf gemaakt. Had ik van te voren moeten doen maar ik had geen tijd maar had wel een heerlijke Engelse chutchey in huis in een potje en dat smaakte er ook erg lekker bij. Groetjes van Louise

orphan avatar
orphan 20-11-2006

Ik had nog gedroogde perziken gekocht op de markt.Dit recept is een echte aanrader.Manlief vond het heerlijk en vroeg heb je nog meer van die recepten.Zijn uitspraak is altijd als hij iets gegeten heeft wat hij erg lekker vindt:Ik heb mijn buik lekker strak gegeten.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten