Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Indonesische keuken
  4. Spekkoek
  5. Spekkoek

Spekkoek

Door: Christa_Beldman

  • Indonesisch
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 21-05-2006

Ingrediënten


- 200 gram boter;
- 125 gram witte basterdsuiker;
- 5 eieren;
- 50 gram bloem;
- 1 theelepel bakpoeder;
- mespunt zout;
- 2 zakjes vanillesuiker;
- 2 theelepel gemalen anijs (of 1 eetlepel gestampte muisjes);
- 4 theelepels kaneel;
- 1 theelepel kruidnagelpoeder
- 2 theelepels kardemompoeder;
- 1 theelepel nootmuskaat (of 2 theelepels speculaaskruiden);
- bakpapier.



Laagje voor laagje bak je deze spekkoek in de magnetron

Ontdek meer:

Voorbereiding

Knip uit het bakpapier twee gelijke cirkels met aan beide kanten een handvat. Vet twee borden in met boter, leg de papiercirkels erop.
Vet het papier in met een kwastje boter.

Bereidingswijze

1. Roer de bijna vloeibare boter (even in de magnetron)en de basterdsuiker romig met de Mixer.
2. Splits de eieren en roer de dooiers een voor een door het beslag.
3. Zeef de bloem, zout en bakpoeder erdoor.
4. Klop de eiwitten in een schone, droge kom stijf en spatel dit door het beslag.
5. Verdeel de massa in twee gelijke helften. Voeg bij de ene kom vanillesuiker en bij de andere kom anijs(of gestampte muisjes), kaneel, kardemom, kruidnagel en nootmuskaat (of speculaaskruiden). Voorzichtig doorspatelen, zorg dat het beslag luchtig blijft.
6. Schep een dun bruin beslag op bord 1 en zet dit 2 minuten in de magnetron op 600 watt(of 1 minuut op 750 watt).
7. Schep ondertussen op bord 2 een dun laagje wit beslag.
Keer als het bruine laagje klaar is, voorzichtig op een derde bord. Bord 2 in de magnetron zetten.
8. Bak zo 6 laagjes en leg bruin en wit om en om op elkaar. Druk, als alle laagjes klaar zijn, de koek voorzichtig aan met het laatste bakpapier en zet hem nog 4 minuten in de magnetron op 600 watt (of 2 minuten op 750 watt).
9. Laat een kwartier afkoelen.
10. Snijd met een scherp mes de ongelijke zijkanten recht af, dan komen de kenmerkende streepjes van de spekkoek tevoorschijn.
11. Proef vast voor met de afsnijdsels.
12. Keer de spekkoek om en laat verder afkoelen op een taartrooster.
13. Eet hem pas de volgende dag, als alle smaken goed gerijpt zijn. Verpak de koek zolang in plastic folie.
Tip: Bestrijk het bakpapier elke keer met een kwastje boter, dan blijven de laagjes niet plakken.



Deel dit recept

Reacties (11)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Christa_Beldman
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top