1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Franse keuken
  5. Kaas uien stokbrood

Kaas uien stokbrood

  • Frans, Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 21-05-2006

Ingrediënten 8 personen


500 gram meel
300 ml karnemelk (of water)
10 gram zout
15 ml olijfolie (of gewoon een flinke scheut)
1 afgestreken eetlepel suiker (optioneel)
zakje gedroogde gist
1 afgestreken eetlepel ((italiaanse) kruiden
Voor erop:
1 grote ui in ringen gesneden en gefruit in de koekepan (met beetje olie en beetje paprikapoeder)
half zakje geraspte kaas


Verder heb je nodig


Broodbakmachine is handig, maar oven met grote bakplaat is essentieel


Dit is een heel lekker brood dat je bij je BBQ, fondue of gewoon soepie kunt eten

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Ui in ringen snijden en fruiten met een beetje olie (en paprikapoeder) in de koekenpan

Varianten:
Het meel koop ik meestal van soezie, bijvoorbeeld Frans krokant voor het maken van stokbrood. Gewoon bloem of Koopmans werkt ook, maar vind ik minder lekker.
Karnemelk zorgt voor een mooi elastisch deeg, maar water kan ook.
Suiker versterkt de werking van gist. Je brood wordt er niet zoet van, want gist gebruikt alle suiker tijdens het gistproces.
Eventueel kun je ook nog een theelepeltje vitamine C (poeder) in het brood doen. Ook dat versterkt de werking van gist (broodverbeteraar bestaat voor het grootste deel uit vitamine C).
Gist mag nooit in aanraking komen met het zout, want dan werkt het niet meer.
Voor de kruiden kun je van alles gebruiken. Let erop dat de smaak van gedroogde kruiden sterker is dan die van verse, je hebt er veel minder van nodig. Ook kun je zakjes krijgen voor bijvoorbeeld tomaat/uien brood (erg lekker!). Wereldkruiden (vloeibaar) werkt ook goed, maar pas dan eventueel de hoeveelheid vocht aan.
Voor erop kun je ook nog een paar stukjes ananas (erbij) of asperges (in plaats van uien) gebruiken

Bereidingswijze

Kneed eerst meel, karnemelk, olie kruiden en zout goed door elkaar. Pas als het zout helemaal in het deeg is opgenomen maak je een kuiltje in het deeg en doe je daarin eerst suiker en dan gist. Maak er een mooi en soepel deeg van dat gemakkelijk van je handen loslaat. Is het wat te nat voeg dan nog wat meel toe, en als het kneden erg taai gaat kun je nog wat vocht toevoegen. Lang kneden geeft het beste resultaat en daarom laat ik een broodbakmachine het werk doen.
Leg het deeg een half uurtje op een warm plekje onder een stuk plastic of een vochtige doek. Kneed het daarna nog een keer goed door en laat het weer een half uurtje rusten. Nogmaals in de broodbakmachine hoeft dit allemaal niet zo moeilijk, dan kiep je alles in het blik en zet je hem op deegstand.
Vervolgens zet je de oven vast aan op 225 graden en leg je een bakplaat klaar met een groot stuk bakpapier erop (of anders invetten en bestuiven met bloem).
Na de 2e rusttijd maak je van het deeg een grote platte lap en die leg je op het bakpapier (je bedekt je hele bakplaat met deeg). Uien en kaas erop en dan ca 20 minuten in de hete oven. Het allerbeste is om nadat je alles op het blik hebt klaargelegd nog een kwartiertje laten rusten onder plastic of natte doek, voordat je alles in de oven zet.
Gelijk uit de oven in stukje snijden en opdienen. Warm is ie het allerlekkerste.

Serveertip

Eigenlijk smaakt het overal wel bij, maar warm is het dus het allerlekkerste



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jnsilvius


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jnsilvius
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top