raapstelen 5-6 bosjes
ui 1 stuk
olijfolie 2 eetlepels
peper 1 snufje
melk 1,5 dl
dragon 4 theelepels
witte wijn 0,5 dl
zout 1 snufje
peterselie 4 takjes
creme fraiche 2 bekertjes
kruidenbouillon (Maggi) 1 tablet
Moeten we hier maar extra aandacht aan het voorjaar schenken, want het weer-buiten doet het niet, ondanks dat het inmiddels half maart is. Dan maar de keuken in, en met lekkere lente-groenten als raapstelen een overheerlijke soep a la oma's maken !
Raapstelen wassen en worteltjes verwijderen. Met een scherp mes de
raapstelen fijn snijden. Ui pellen en snipperen.
In een braadpan de olie verhitten. Ui ca. 3 minuten zachtjes bakken. Ca ?
deel van de raapstelen toevoegen en al omscheppend in ca. 1 minuut laten slinken.
Toevoegen: melk, dragon, wijn, bouillontablet en 2? dl water.
Soep ca. 5 minuten zachtjes laten koken. Iets laten afkoelen. Intussen peterselie boven
een kopje fijnknippen. Soep in gedeelten in een keukenmachine pureren of
door een zeef wrijven. Met een garde of mixer cr?me fra?che erdoor kloppen.
De soep op smaak afmaken met zout en peper.
Vier soepkommen voorverwarmen. Soep in de pan terugdoen. Al roerende op
zacht vuur soep weer door en door heet laten worden. Achtergehouden raapstelen
over de soepkommen verdelen. Hete soep erover schenken. Peterselie erover
strooien.
Lekker met zelfgeroosterd volkorenbrood met kruidenboter.
bitav 22-03-2009
hmm nostalgisch lekker