Kimchi (standaard & Betsjoe)
- Koreaans, Bijgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op 12-03-2006
Chinese kool met Koreaanse kruiden
Ingrediënten 4 personen
Ingredienten:2 kg. kool, Chinese
250 gr. zeezout
500 gr. rettich
6 lente-uien
6 teentjes knoflook
200 gr. oester (eventueel), met oesters dan heet het Bestjoe Kimchi
1 stukje (van 2,5 cm.) gemberwortel
2 el. garnalenpasta
2 el. keukenzout
3 el. cayennepeper
3 l. water
Benodigdheden
Benodigde materialen: een grote kom, een knoflookpers, een kom.Voorbereiding
Bereidingswijze
Een Koreaanse tafel zonder kimchi (kool-pickles) is ondenkbaar. De kimchi-recepten zijn soms wat lastig te bereiden. Kant-en-klare kimchi is bij veel ooserse levensmiddelenwinkels in potten verkrijgbaar. Er zijn diverse soorten kant-en-klare deegpakjes te koop bij Koreaanse of andere Oosterse levensmiddelenwinkels. Rettich wordt ook wel Chinese radijs genoemd; het is peenvormig en knapperig, sappig en zacht van smaak.
De garnalenpasta is optioneel in dit gerecht. U kunt dit geheel weglaten of in plaats ervan gezouten garnaaltjes nemen.
Snij kool in de lengte door en leg deze in de grote kom. Los het zout op in het water en giet dit over de kool.
Laat het geheel 3 tot 4 uur staan. Maar lekkerst wordt de kimchi pas na 2 a 3 weken. Doe de kimchi in een goed afgedekte bak en bewaar op een koele plek.
Bereidingswijze
Snij de rettich in flinterdunne reepjes van 7 centimeter lang. Hak de uitjes in stukken van 7 centimeter en snij ze vervolgens in reepjes. Pers de knoflook en snij de oesters in stukjes. Meng in een andere kom de rettich, uitjes, knoflook, oesters, gember, garnalen, de helft van het (keuken)zout en de cayennepeper. Laat de kool uitlekken en spoel deze als de smaak te zout is eventueel af met een beetje koud water. Til elk blad afzonderlijk op en leg er een beetje van het mengsel tussen. Sla het buitenste koolblad om, zodat het mengsel in de kool op zijn plaats blijft.
Serveertip
Snij in stukjes bij opdienen.
Bron: ReceptenWeb
Laatste reacties
Bedankt voor het recept, was al dagen op zoek naar een manier om eens zelf kimchi te maken maar had alleen recepten gevonden die je kunt maken met koreaans peperpoeder of kimchi poeder. Zag op de tv dat ze de kimchi inlegden in grote tonnen en die werden in de grond 1/2 ingegraven. Moet je ze ook regelmatig door elkaar roeren of gewoon staan laten en hoe lang kun je kimchi bewaren? Groeten Johan