1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Chocolade
  5. Chocoladecake
  6. Pure chocoladecake

Pure chocoladecake

  • Internationaal, Banket
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 07-03-2006

Ingrediënten 10 personen


225 g zachtgeroerde boter
375 g donker basterdsuiker
2 grote eieren
1 tl vanille-extract
100 g pure* chocola van de beste kwaliteit, gesmolten
200 g bloem
1 tl dubbelkoolzure soda (natriumbicarbonaat)
2,5 dl kokend water
*Met melkchocolade gaat het ook prima (de cake wordt iets zoeter), vervang dan een paar eetlepels bloem door cacao.


Verder heb je nodig


Cakeblik van 23x13x7 (ca. 1,5 liter)
bakplaat (ivm eventuele kleverige druipsels)


Pure chocoladecake
Pure chocoladecake

Deze intens donkere cake is alles wat je van chocola wilt: kleverig, geurig en compact. De puurste van alle pure cakes en een vochtige droom zoals Nigella Lawson deze verslavende plakken cake omschrijft.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 190C/gasovenstand 5 en schuif direct een bakplaat in de oven. Vet de cakevorm in en bekleed hem met bakpapier. Dit is belangrijk omdat het om een heel vochtige cake gaat.
Roer de boter en de suiker romig met een houten lepel of mixer. Klop er de eieren en de vanille door. Spatel er vervolgens de gesmolten, iets afgekoelde chocolade door (het makkelijkste is om de chocola in een schaaltje 2 minuten op stand medium in de magnetron te smelten). Spatel er dan de bloem en dubbelkoolzure soda door. Wissel een eetlepel bloem steeds af met een eetlepel kokend water tot je een glad en tamelijk vloeibaar beslag hebt. Giet het in de beklede vorm en bak het 30 minuten. Temper de oven tot 170C/gasovenstand 3 en laat de cake nog 15 minuten bakken. Hij moet van binnen een beetje zompig blijven, dus een breinaald die je erin steekt komt er niet helemaal schoon uit.
Laat de cake met de ovendeur open volledig afkoelen. Als je hem een dag ofzo (in de vorm) laat staan, wordt hij daar, net als kruidkoek, alleen maar lekkerder van. Zit er niet over in als hij in het midden inzakt: dat zal hij zeker doen, juist omdat het zo?n compacte, vochtige cake is.

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

In de chocoladehemel met een glaasje PX of gewoon bij een espresso.

Bron

"Hoe word ik een goddelijke huisvrouw" Nigella Lawson



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van matisse


Reacties (5)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van matisse
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top