1. Home
  2. Recepten
  3. Likeur
  4. Sake
  5. Gegrilde Japanse tonijn (Kinome yaki)

Gegrilde Japanse tonijn (Kinome yaki)

  • Japans, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 02-03-2006

Ingrediënten 4 personen


4 plakken verse tonijn
4 el. sojasaus, Japanse ongesuikerde
2 el. mirin
2 el. sake
1 stukje (van 2 cm.) gemberwortel
3 el. suiker
1 komkommer
2 bosuitjes
3 el. rijstazijn
Zout



Tonijn is een traditionele vis in de Japanse keuken. De sojamarinade geeft de tonijnmoten extra smaak. Geen gerecht is zo eenvoudig als dit, maar het is net zo lekker als het gemakkelijk is.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Snijd elke plak tonijn in 4 stukken. Roer in een wijde schaal de sojasaus met de mirin, de sak? en eenderde van het suiker tot een marinade. Schil het stukje gember en hak het fijn. Pers in een knoflookpers het gembervocht boven de marinade uit. Wentel de stukken tonijn door de marinade en leg ze daarna in de marinade.

Laat de tonijn circa 30 minuten marineren.

Bereidingswijze

Verwarm de grillplaat of het grill-element in de oven alvast voor. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadjes en snijd de komkommer in de lengte in reepjes van circa 5 cm lang. Snijd de bosuitjes diagonaal in ringetjes. Roer in een kom een sausje van de rest van de suiker, de azijn en enkele druppels sojasaus. Voeg zout naar smaak toe. Schep de komkommer en bosui erdoor.

Bestrijk de grillplaat dun met olie en rooster de tonijn in circa 5 minuten bruin en bijna gaar, keer de stukken halverwege. Bestrijk de tonijn tijdens het grillen regelmatig met de marinade. Of schuif de stukken tonijn op de bakplaat circa 10 centimeter onder het hete grill-element in de oven en rooster ze in circa 5 minuten bruin.

Schep de komkommersalade op de borden en leg de stukken tonijn ernaast.

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

Met plak (tonijn) wordt in dit recept bedoeld een plak van 2 cm dik. Mirin is Japanse kookrijstwijn.

In plaats van mirin kunt u ook droge sherry gebruiken (eventueel met wat suiker erdoor). In plaats van bosuitjes kunt u ook zoetzure gemberblokjes uit pot gebruiken. En in plaats van rijstazijn kunt u ook gewone azijn gebruiken.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van vis_van_sonja


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van vis_van_sonja
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top