1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Balkanische keuken
  5. Domaci Ajvar

Domaci Ajvar

Door: novemberrain18

  • Balkan, Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 28-02-2006

Ingrediënten


8 rode paprikas, 2 Aubergines, 3 grote uien, 5 teentjes knoflook, verse auromatische tomaten (Roma) of in de winter gepelde tomaten, zout of liever Vegeta (soort bouillonpoeder verkrijgbaar in Turkse of Marokkaanse winkels), zwarte peper, 8 el zonnenbloemolie


Verder heb je nodig


Evt.een keukenmachine, grote koekenpan (of wok), evt BBQ


Een ui, tomaat, paprika mengsel wat uitstekend past bij (BBQ)vlees of gewoon als een soort tapenade op een stuk vers wit brood. Ieder heeft zijn eigen recept

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Alle groenten goed wassen en droog deppen met keukenpapier, knoflook pellen, verse tomaten inkruizen en even in heet water om het vel te verwijderen

Bereidingswijze

Bak de ongesneden rode paprikas bij voorkeur op de BBQ (ivm rooksmaak) of eventueel in de oven totdat het vel zwart begint te worden. Je kunt ze ook in de gasvlam houden met een vork. Verwijder het zwarte vel en de zaadlijsten en snijdt de paprika in kleine blokjes Snij de aubergines in kleine blokjes, snipper de uien, snij de tomaten klein en pers de knoflook fijn Verhit in een grote koekenpan of liever nog een wok (hoewel niet afkomstig van de Balkan wel erg handig) de zonnenbloemolie, de hoeveelheid is belangrijk ivm de smaak. Voeg de ingredienten toe en bak deze totdat de kleur veranderd naar bruin/donkerrood. Het is voor een goede smaak van groot belang dat het vuur voldoende hoog staat (let echter wel op dat de ingredienten niet verbranden) zodat de aanbaksels die je door het regelmatige roeren van de pan losmaakt goed gecaramelliseerd zijn. maak het mengsel op smaak af met het zout (Vegeta) en de zwarte peper Als je van een glad mengsel (zoals verkrijgbaar op de Balkan in potjes) houdt dan kun je het mengsel nog in de keukenmachine fijnmalen. Doe het warme mengsel in weckpotjes of uitgekookte glazen potjes met deksel. Sluit de potjes en laat het mengsel afkoelen. Het is enige weken houdbaar in de koelkast, tenminste als het niet eerder op is.

Serveertip

Lekker bij vlees van de BBQ, Grill of uit de oven b.v. cevapcice, pleskavice, raznjici, of als een soort tapenade op een heerlijk vers stuk eigen gebakken brood



Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van novemberrain18
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top