Rempejek
- Indonesisch, Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op 02-02-2006
Lekker om bij een rijstafel te serveren maar ook bij een borrel
Ingrediënten 4 personen
3 el rijstemeel, 50 g pinda s, 2 el gesnipperde santen uit een blok, 5 el water, olieKRUIDEN
3 gesnipperde teentjes knoflook, 1/2 tl ketoembar, 1/2 tl koenjit, zout
Benodigdheden
Tjobel (Vijzel)Voorbereiding
Dit recept is het lekkerst van rauwe pinda s, die niet zo makkelijk te krijgen zijn. Men verwijdert de buitenschil en weekt de nootjes in kokend water om de vliezen er af te krijgen. gebruik als rauwe pinda s niet te krijgen zijn de gewone gebrande pinda s, maar neem dan wel de ongezouten soort.
Wrijf de knoflook tesamen met de ketoembar, koenjit en zout tot een brij. Vermeng deze brij goed met het rijstemeel. Los de santensnippers op in het water en doe dit bij het rijstemeel, maak van de massa een te dik beslag waar de pinda s doorheen geroerd worden.
Maak de olie heet in de koekenpan. Laat telkens een eetlepel van het beslag er in glijden en laat het zoveel mogelijk uitlopen als bij flensjes. De rempejek moet knappend en goudggeel worden.
Rempejek hoort er enigszins als kant uit te zien, wordt bewaard in een glazen stopfles, anders wordt ze onherroepelijk taai
Laatste reacties
als je de Rempejek nog krokanter wil doe je er nog maizena bij. En dan klein beestje exstra water bij. Geleerd van een Javaanse.