Orehova potica ( zoete lekkernij uit Slovenie)

  • Balkan, Nagerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 25-01-2006

Dit is een nationaal Sloveens recept, het kan het hele jaar doorgegeten worden alleen de traditie zegt dat men het voor de kerst maakt en tussen kerst en oud en nieuw met een kop Jager thee (thee met rum en suiker) nuttigt. Dit recept vergt heel veel geduld men is een tijd in de keuken bezig, elk huishouden in Slovenie heeft een beetje zijn eigen aangepaste recept!

Deel dit recept

Ingrediënten 20 personen
VOOR HET DEEG:500 gram meel, 25 g verse gist, 250 ml melk, 70 gram roomboter, 70 gram suiker, 4 eidooiers, 1 tl zout, 1/2 el bruine rum, 1/2 el. citroenrasp, 1/2 theekopje zonnenbloemolieVOOR DE VULLING:500 gram goede kwaliteit gepelde walnoten (deze altijd even voorproeven in de winkel), 1/2 el. citroenrasp, 1 zakje vanillesuiker, 250 ml vloeibare slagroom of melk of 150 ml melk en 100 ml vloeibare slagroom, 2 el. bruine rum, 2 eieren, 80 gram suiker, 150 gram rozijnenVOOR HET INSMEREN VAN DE ALUMINIUM OVENSCHAAL:20-30 g roomboter,
20-30 g paneermeel 1 ei (om de bovenkant van de orehova potica in te smeren), Poedersuiker
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Deegroller, Grote kom, Houten pollepel, Kwastje,Theedoek, Tafellaken, Breinaald, Aluminium of Stenen ovenschaal ongeveer 40 cm lang en 30 cm breed, Grote houten snijplank

Voorbereiding

Een dag ervoor de rozijnen in de rum laten wellen.VOORBEREIDING VOOR HET DEEG:Doe in een klein pannetje 0,5 dl melk en laat het lauw worden, neem het pannetje van het vuur en doe het volgende aan ingredienten erbij: 2 el. meel, gist in kleine stukjes, 1 el suiker, dit nu alles goed fijn vermengen (papje) en even op kamertemparatuur laten staan. Het meel in een kom zeven. Roomboter in een pannetje voorzichtig laten smelten vooral niet laten kleuren of verbranden! Eigeel (4 eidooiers) samen met 70 g suiker vermengen.Doe in een grote kom de resterende hoeveelheid gezeefd meel, maak een kuiltje en giet het gistmengsel, gesmolten roomboter, 1/2 kopje zonnebloemolie, eigeel met suiker, bruine rum, geraspte citoenschil en de melk er midden in. Nu de massa met een houten pollepel heel goed vermengen (enige KRACHT is hier wel bij nodig) het deeg moet elastisch zijn en het moet loslaten van de kom. De kom bedekken met een vochtige doek en naast de kachel op een stoel of tafeltje de kom neerzetten. Het deeg moet nu rijzen (Ongeveer +/-45 min.), het gerezen deeg moet de gehele bovenkant bedekken, als dat zover is dan wordt het deeg nogmaals met de houte pollepel vermengd en wederom wordt de kom bedekt met een vochtige doek zodat het nog 15 min. mag rijzen

Bereidingswijze

Oven voorverwarmen op 150 gradenRozijnen in een zeef of vergiet laten uitlekken Ondertussen smeren we de aluminium ovenschaal in met roomboter. de bodem en zijkanten bedekken we met een dun laagje paneermeel. Op een schone tafel een met meel bestrooid tafelkleed neer leggen. Het deeg nu uit de kom halen en met een deegroller een lap van ongeveer 1 cm dik uit rollen de walnotenvulling in zijn geheel over de deeglap uit smeren de rozijnen netjes over de walnootvulling verdelen. Het deeg wordt nu voorzichtig opgerold je hebt nu een hele lange dikke worst (20 - 30 cm breed), nu snij je deze met een scherpe mes doormidden zodat je twee gelijke stukken heb, de uiteinden worden netjes naar binnen gevouwen zodat de vulling er niet uit loopt, leg de twee stukken voorzichtig in de ingesmeerde ovenschaal naast elkaar doe een stuk bruin bakpapier tussen beide stukken zodat ze niet aan elkaar kleven. Doe een theedoek nogmaals over de ovenschaal en zet het even weg zodat de orehova potica nogmaals mag rijzen, het moet inprincipe bijna de oven schaal vullen.Voordat de Orehova Potica in de oven gaat prik je met een breinaald wat gaatjes erin en met een kwastje smeer je het losgeklopte ei over de Orehova Potica. Nu is het belangrijk dat je er bij blijft als de Orehova Potica in de oven staat de eerste 40 min. op 150 graden de laatste 20 min op ongeveer 180 graden, de bovenkant moet goudbruin zijn.Als de Orehova Potica gebakken is dan laat je haar even afkoelen, nadien wordt het voorzichtig op een grote houten snijplank gelegd en met poedersuiker bestrooid.SUCCES! EN VOORAL EET SMAKELIJK! DOBER TEK!

Bron

Oma

Laatste reacties

lenvanstaalduinen avatar
lenvanstaalduinen 05-01-2011

Wouw wat ben ik blij met dit recept!!! Heb het afgelopen kerst voor het éérst op en ga nu héél hard oefenen in zelf maken zodat ie komende kerst ook bij ons ``perfect`` uit de oven komt :D

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten