Gecarameliseerde Appel-Clafoutis
- Frans, Banket
- 30-60 min.
Warme appels met caramel, wie kan dit weerstaan??
Ingrediënten 6 personen
3 dl melk100 gram kristalsuiker
2 theelepel vanille-essence
50 gram boter
4 eetlepels cognac of calvados
3 eieren
85 g bloem
5 middelgrote handappels, geschild, in dikke schijven
? theelepel gemalen kaneel
Poedersuiker
Vanille-ijs of slagroom
extra nodig: ovenschaal van ? 1h 1 inhoud, ingevet
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180?C.
Klop de melk met 50 g kristalsuiker, de eieren, vanille-essence en bloem tot een glad beslag.
Verhit de boter in een grote koekenpan tot het schuimt. Bak de schijven appel 2-4 min, tot ze lichtbruin zijn.
Voeg de Calvados, kaneel en 50 g kristalsuiker toe en meng het goed met de appelschijven tot de suiker gesmolten is en de appels lichtbruin beginnen te carameliseren.
Neem met een schuimspaan de appelschijven uit de pan en leg ze in de ovenschaal.
Schenk het suiker/boter mengsel uit de pan bij het beslag en schenk dit over de appels.
Bak het gerecht ongeveer 30 min, in het midden van de oven tot het beslag gerezen en lichtbruin is.
Haal de schaal uit de oven en bestrooi de clafoutis met poedersuiker. Serveer het dessert warm. Lekker met vanille-ijs of een toef lobbig geklopte slagroom.