
Voor het deeg:
375 g bloem + een handvol extra
250 g yoghurt (Griekse of Turkse)
1 ei
25 g zachte boter
snuf zout
1,5 tl dubbelzure soda (natriumcarbonaat)
Voor de vulling:
100 g ricotta
300 g feta
1 bol mozzarella
peper, zout en kruiden naar smaak (munt, basilicum)
1 ei
* De kaas kan vervangen worden door gelijke delen geitenkaas, parmezaan of andere kaas die je nog in de koelkast hebt liggen.
Of vervang een deel van de kaas door goed uitgelekte spinazie en/of gekonfijte tomaat.
Bakvorm (ik heb een brownievorm van 29x19 cm gebruikt en een springvorm van 24x24).
Gebruik voor eenpersoonsbroodjes ronde vormpjes van 6 tot 7 cm.
Mixer (als je niet van handwerk houdt)
Verrukkelijk kaasbrood uit Georgie met ricotta, feta en mozzarella. Je kunt een grote bol bakken of eenspersoons broodjes, restanten warm je de volgende dag even op voor een snelle, maar perfecte avondhap.
Doe de bloem in een kom. Meng in een andere, grotere kom de yoghurt en de eieren. Werk met je vingers, een vork of mixer de boter door de yoghurt en het ei en kneed er de bloem door tot het deeg zijdeachtig is. Gebruik eventueel meer bloem als het deeg te plakkerig is. Strooi er geleidelijk en al knedend het zout en de dubbelkoolzure soda bij. Dek het deeg af met folie en laat ongeveer 20 min rusten. Je kunt het ook (maximaal) 3 dagen in de koelkast laten liggen, zoals Nana doet.
Verwarm de oven voor op 220 C, vet de bakvorm(pjes) in en bestuif met bloem. Verkruimel voor de vulling de kazen en klop er met een houten lepel het ei door.
Snijd het deeg doormidden en rol de ene helft op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap die in de bakvorm past. Verdeel er de kaasvulling over, maar niet helemaal tot de rand. Rol de andere helft van het deeg net zo uit en leg die op de kaasvulling. Rol de rand van de twee deegplakken naar binnen zodat de vulling in het brood opgesloten zit en druk de opgerolde deegrand stevig vast met een vork.
Bak het kaasbrood ca. 20 minuten; het moet goudbruin zijn, maar ook nog een klein beetje deegachtig. Kleine broodjes ongeveer 10 minuten bakken.
Snijd het brood in punten terwijl het nog warm is. De grote, bolle, gouden schijf, waar de witte kaas uit druipt als hij wordt aangesneden, maakt een maaltijd tot een feestmaal
"Feest" Nigella Lawson
cookingjoelle 21-08-2011
heb nu al zin om dit een keer te proberen!
roxy-floxsy 13-02-2006
Mmm, dat lijkt me heerlijk!
Ik neem het van je mee.
Bedankt voor het plaatsen van dit recept!
Liefs,
Maria
devilwoman 02-02-2006
Meegenomen, voor m'n volgende bak ricotta ;-)
novemberrain18 31-01-2006
Een heel apart en lekker klinkend brood, ik neem het mee! Groetjes Ines
brood_machine 31-01-2006
Ik neem het ook mee hoor!!!
groetjes Paula.