1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Bavarois

Bavarois

Door: purpletje

  • Nederlands, Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 11-01-2006

Ingrediënten 6 personen


11 gram gelatineblaadjes;
2 eieren, gesplitst;
1 1/2 theel. custardpoeder of ma?zena;
85 gram suiker;
1 zakje vanillesuiker (5 - 8 gram);
3 1/2 dl melk;
2 1/2 dl slagroom.



Een ouderwetse zondagse bavarois. Het recept, van de befaamde keukenmeester Auguste Escoffier, is meer dan honderd jaar oud. Het is ietwat gewijzigd maar de smaak van de bavarois is onveranderd gebleven. U kunt er apart licht opgeklopte slagroom en/of cr?me fra?che bij geven (gelijke delen slagroom en creme fraiche). Zo'n gerecht laat zich ook graag omringen met verse rode (bos)vruchten zoals aardbeien, frambozen, bramen, rode en zwarte bessen. Een combinatie van ananas uit een blikje met sinaasappelpartjes en schijfjes banaan is, juist in deze tijd van het jaar, ook heel aantrekkelijk.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Laat de gelatineblaadjes tenminste 5 en hoogstens 10 minuten in ruim koud water weken. Klop intussen eierdooiers en 2 eetlepels melk los en roer custardpoeder of ma?zena erdoor. Breng de rest van de melk aan de kook. Voeg aan het dooiermengsel 4 eetlepels hete melk toe. Roer het mengsel door de kokende melk. Neem na 30 seconden de pan van de warmtebron.

Voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes, suiker en vanillesuiker toe. Blijf zolang roeren (met houten lepel) tot de gelatine en de suiker zijn opgelost. Laat de massa staan tot ze lobbig begint te worden.

Klop intussen eiwitten en slagroom, elk apart, stijf. Spatel eerst de slagroom en daarna de eiwitten zo luchtig mogelijk door de massa. Doe alles over in een met koud water omgespoelde vorm. Plaats de vorm, afgedekt met plastic folie, tenminste 3 uur in de koelkast.

Serveertip

Presentatie
Houd voor het opdienen de vorm even in een bak met heet water en stort de bavarois daarna op een grote platte schaal. Geef er eventueel een sauskom met licht gezoete licht opgeklopte slagroom en/of cr?me fra?che (ca. 1.25 dl) apart bij.



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van purpletje
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top