Gelukkoekjes
- Chinees, Nagerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op 08-01-2006
vinden hun oorsprong in China.Werden daar \\\"mondkoekjes\\\" genoemd.
Voorbereiding
Zeef het meel en voeg de kruiden toe. Giet de olie in het midden van het mengsel en voeg het ei toe. Roer net zo lang totdat een deeg ontstaat. Kneed dit tot een samenhangend geheel.
Bereidingswijze
Strooi wat meel op een vlak werkvlak en rol het deeg uit tot een dunne, vierkante plak. Snijdt deze plak op zo\\\'n manier dat er negen vierkanten ontstaan. Leg op elk vierkant een spreuk. Pak de hoeken van het vierkant in het midden bij elkaar en druk de randen stevig tegen elkaar aan.
Breng de olie aan de kook. De gelukskoekjes in 5 tot 6 minuten goudgeel doorbakken en goed laten uitlekken.
Serveertip
In de 13 de eeuw was het dit kleine koekje dat de revolutie op gang bracht in het door de Mongolen bezette China.De koekjes werden toen nog gemaakt van een substraat van de lotusbloem. De smaak vond men toen niet het belangrijkste. Wel de manier om zo aan iemand een boodschap over te brengen. Je toekomst lag volgens de Chinezen opgesloten in het koekje. Bij feestelijke gelegenheden (zoals Chinees nieuwjaar, een geboorte, verjaardag enz.) werd het gelukskoekje een traditie. Via Chinese arbeiders die meewerkten bij de aanleg van een spoorweg vonden de koekjes hun weg naar Amerika. Zo werd de naam Fortune Cookie algemeen bekend.
Laatste reacties
Er zijn nog geen reacties