1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Kerstbrood - weihnachtstoll

Kerstbrood - weihnachtstoll

  • Nederlands, Ontbijt
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 25-12-2013

Ingrediënten 8 personen


1 pak Mix voor Brood Wit
300 cc handwarm water
25 g boter
200 g rozijnen
300 g krenten
4 el rum
2 zakjes vanillesuiker (Dr. Oetker)
2 theelepels koekkruiden en 2 theelepels speculaaskruiden, evt. beetje vijfkruidenpoeder 1 tl citroenrasp
200 g amandelspijs (bij verwerken kamertemperatuur)
1 eidooier
1 el gesmolten boter poedersuiker
Bakvorm


Verder heb je nodig


Houdt altijd wat extra meel bij de hand om het aanrecht even te bestuiven of het brood als het iets te nat is.


Kerstbrood - weihnachtstoll
Kerstbrood - weihnachtstoll
Kerstbrood, Weihnachtstoll
Kerstbrood, Weihnachtstoll
net uit de overn
net uit de overn

Heerlijk kerstbrood. Doordat meer krenten toegevoegd zijn dan in een standaard recept heeft het iets meer het karakter van een Twentse krentenwegge met spijs.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Voeg water, boter, vanillesuiker, een theelepel koekkruiden en een theelepel speculaaskruiden en citroenrasp aan de witbroodmix toe.
Kneed hiervan een samenhangend deeg. Het deeg moet heel soepel aanvoelen omdat anders de krenten en rozijnen niet makkelijk verwerken
Laat het deeg in een kom, afgedekt met plasticfolie of een vochtige doek, 25 minuten rijzen op een warme plaats.
Voeg daarna de krenten, rozijnen aan het deeg toe en kneed het geheel nog even voorzichtig door.
Toevoegen van de krenten en rozijnen is niet echt een gemakkelijk karweitje.
Draai het deeg steeds om en trek het voorzichtig weer uit of gebruik een pizza-deegroller. Vereist echt even handigheid. Je moet voorkomen dat de rozijnen barsten.
Zet het weer 25 minuten te rijzen. Meng de losgeklopte eidooier en een theelepel koekkruiden en een theelepel speculaaskruiden door de amandelspijs.
Rol het deeg uit tot een ovale lap van 20 x 30 cm en druk iets onder het midden een uithollinkje waar de spijs wordt opgelegd. Maak de randen nat, zodat het deeg goed op elkaar plakt.Bakplaat invetten en bestuiven met meel. Vorm van de amandelspijs een rolletje van iets minder dan 30 cm en leg dit in het midden van het deeg.
Vouw een kant van het deeg in de lengte over de amandelspijs zodat de onderkant van de deeglap iets oversteekt.
Druk het deeg voorzichtig op elkaar. Leg het brooddeeg afgedekt met plasticfolie en twee natte theedoeken op kamertemperatuur, zonder tocht, 50 minuten narijzen.
Verwarm de oven voor op hetelucht 180 graden, elektrisch 200 graden.
Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven en bak de kerststol in ca. 50 minuten gaar en bruin.
Leg het brood op een rooster en bestrijk het na 20 minutenmet de gesmolten boter.
Bestrooi het brood voor het serveren met poedersuiker.

Serveertip

En natuurlijk geen plak kerstbrood zonder roomboter en poedersuiker. Soms smeren onverlaten wel eens de amandelspijs over een snede kerstbrood. Vreselijk toch...of vreselijk lekker??
In 2015 was de kleine innovatie, het zeer dun uitrollen, uitsteken van sterren en harten en deze met water vastplakken op het brood (zie laatste foto)

Bron

Oorspronkelijk recept is een familierecept.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van henkhaarhuis


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van henkhaarhuis
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top