Hedendaagse coq au vin

  • Belgisch, Feestmaaltijd
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 05-12-2005

\'Hedendaagse coq au vin\', een variant op de gekende coq au vin. De kalkoen in dit gerecht kan je vervangen door kip of ander gevogelte.Feestelijk gevogelte voor 4 pers.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
600 ? 800 g kalkoen (in 4 mooie stukken verdeeld)
60 g spekreepjes
1/2 l rode wijn
scheut cognac
1 knoflookteentje
1 sjalotje, fijngesnipperd
100 g wortelblokjes, gekookt (2 min.)
100 g champignons, gesneden
100 g knolselderblokjes, gekookt (3 min.)
24 zilveruitjes (vers of diepvries)
1 eetlepel suiker of honing
olijfolie
nootmuskaat
peper en zout
laurier, tijm en rozemarijn
kroketjes of dennenappeltjes
tuinkers
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

1. Kruid de stukken kalkoen met peper, zout en wat muskaatnoot. Verhit wat olijfolie en voeg de knoflook, laurier, tijm en de rozemarijn toe. Bak hierin de kalkoen. Laat eerst mooi kleuren en vervolgens zachtjes verder garen.

2. Glaceer de zilveruitjes in wat boter met suiker.

3. Bak de spekreepjes.

4. Bak het sjalotje in wat boter en laat de wortelblokjes,
champignons en knolselder meestoven. Kruid met peper en zout.

5. Haal de kalkoenstukken uit de pan en doe het overtollige vet weg. Deglaceer de pan met cognac en wijn en laat sterk inkoken tot de saus begint in te dikken.


6. Bak de kroketjes.

Serveertip



7. Dresseer de borden en werk af met tuinkers.


Tip:
Dit recept is nog lekkerder als je vertrekt van een gehele kip. Snijd voor het garen alle niet bruikbare delen weg en trek hiervan een fond samen met het groenteafval en de wijn. Daarna het sap filteren en gebruiken voor het deglaceren van de pan. Versnijd de kip zodat je per persoon de helft van een filet en een halve bil hebt.

bron:kip.be

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten