Rijnlandse hachee met donker (bok)bier

  • Duits, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 18-11-2005

De hachee is een oorspronkelijk middeleeuws gerecht uit Frankrijk. In het noorden van Frankrijk en Vlaanderen is het door de eeuwen heen een stoofgerecht met ongeveer gelijke gewichtshoeveelheden vlees en uien gebleven. Het wordt er met bouillon en wijn bereid. In ons land en ook in het aangrenzende Rijnland, is er iets mis met de verhouding tussen het vlees en de uien. Er worden meestal veel meer uien dan vlees in de Hollandse en Rijnlandse hachee verwerkt. De Rijnlandse smaakt ons overigens beter, omdat die naast uien ook knoflook en in deze tijd van het jaar donker (bok)bier bevat.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen

  • 400 - 500 gram doorregen runderlappen;

  • 650 - 750 gram uien;

  • 4 knoflooktenen;

  • 60 gram boter;

  • zout;

  • zwarte peper uit de molen;

  • 1 theel. donkerbruine basterd- of kandijsuiker;

  • 2 sneetjes bruinbrood, zonder korsten, in blokjes gesneden;

  • 1/2 liter bokbier;

  • 1 eetl. (kruiden)azijn;

  • 2 kleine laurierblaadjes bestoken met 2 kruidnagels;

  • 1 eetl. Duitse (meestal vrij scherpe) mosterd, zoals Lowensenf.

Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Maak het vlees droog met keukenpapier en snijd het in blokjes (ca. 1 1/2 cm.). Snipper de uien grof. Hak de knoflookteen ragfijn. Verhit een (braad)pan met dikke bodem en laat de boter smelten. Wacht tot het schuim wegtrekt. Laat het vlees er onder regelmatig omscheppen 3 - 4 minuten in bakken. Strooi er wat zout en peper over. Temper het vuur.



Schep de uien door het vlees en strooi er basterd- of kandijsuiker erover. Laat alles, onder voortdurend omscheppen, opnieuw 3 - 4 minuten bakken. Schep daarna de broodblokjes erdoor.



Breng het bier intussen in een pannetje tot aan het kookpunt. Schenk het bij het vlees, uien en brood. Roer alles goed door en voeg azijn en de met kruidnagels bestoken laurierblaadjes toe. Temper de warmtebron. Leg het deksel op de pan en laat alles 2 1/2 uur zachtjes stoven, of zo lang tot het vlees volkomen gaar is.



Roer de hach?e van tijd tot tijd even krachtig door. Verwijder vlak voor het opdienen laurierblaadjes en (indien mogelijk) de kruidnagels. Proef de saus en voeg naar eigen smaak en inzicht zout en/of peper toe.

Serveertip

Dien het gerecht in een voorverwarmde schaal op. Strooi er eventueel fijngehakte (blad)peterselie en/of fijngesneden bieslook over. Gekookte aardappelen, aardappelpuree, droog gekookte rijst of een Italiaanse pasta kunnen er apart bij worden gegeven. Echt heel erg lekker smaakt de hach?e wanneer in de voorverwarmde diepe borden een of meer sneden bruinbrood worden gelegd, en de hach?e er op wordt geschept.



Tip

Vervang de in het recept aangegeven sneetjes bruinbrood door 2 niet al te dikke plakken kruid- of ontbijtkoek. De smaak van de hachee wordt er \\\\\\\'voller\\\\\\\' en \\\\\\\'warmer\\\\\\\' door. De aangegeven hoeveelheid suiker kan hierdoor worden gehalveerd.



Bron: NHD (Hans Belterman)

Laatste reacties

estherbakermans avatar
estherbakermans 14-05-2013

hallo ik heb voor vandaag jou recept gemaakt normaal maak ik hem op limburgse wijze met appelstroop maar dit is ook heerlijk ik heb een laagje van het vlees mengsel in een schaal gedaan daar rode kool op en daar aardappel puree zo nog even de oven in dus dat word smullen vanavond gr esther

phaedra321 avatar
phaedra321 04-11-2010

Heerlijke hachee! Ik ben Duits, en mijn Oma maakte ze ongeveer ook zo. Zij liet eerst het rundvlees marineren in mosterd, knoflook, wijnazijn, tijm, zwarte peper en zout. (op 500 gr. rundvlees 1 eetl. mosterd, 1 theel. wijnazijn, 4 grote tenen uitgeperste knoflook, 1 eetl. tijm en zwarte peper en zout naar smaak). Even half uur tot een uur laten intrekken en dan alles aanbraden en stoven zoals boven beschreven. Heerlijk gewoon!!

boortjeboom avatar
boortjeboom 29-03-2010

Heerlijk recept, kwam alleen de knoflook en mosterd in de beschrijving niet meer tegen!

twentedimmu avatar
twentedimmu 10-06-2009

Ik had dit recept nog nooit eerder geprobeert, maar zonet hebben mijn vriend en ik dit gegeten. Het was in 1 woord heerlijk! We hebben extra meer gemaakt, zodat we ook wat in kunnen vriezen voor een andere keer. We gaan het zeker vaker maken. Onze complimenten hiervoor.

carmen_e avatar
carmen_e 28-11-2007

Ik heb het recept meegenomen en het was in 1 woord heerlijk. Ik was nooit zo dol op hachee, maar manlief wel. Dus moet wat hè. Maar dit is echt lekker! Ik ga het zeker vaker maken. Bedankt!

stiny26 avatar
stiny26 22-09-2007

Weer eens wat anders dan Hollandse hachee., bedankt ik neem het mee. Groetjes Micky

pwiggers avatar
pwiggers 22-09-2007

Lekker recept. Ga ik gauw maken. Bedankt. Je hoort zeker wat we er van vonden. Bedankt!

aurora_borealis avatar
aurora_borealis 06-06-2006

Ben dol op hachee, neem dit receptje graag mee, laat je weten wat ik er van vind! Groetjes, Maya

gissie avatar
gissie 02-06-2006

Hallokes ,bedankt hoor ,jou recept was gewoon HEERLIJK echt , echtgenoot ,schoondochter en zoon hebben gesmuld tot de pot leeg was net zoals ikzelf trouwens , dit maak ik dus nog , Lieve groetjes Gissie

gissie avatar
gissie 30-05-2006

Dank je wel , dit ga ik zeker proberen (ik kook namelijk heel graag met bier ), ik laat je weten hoe het heeft gesmaakt hoor , Groetjes Gissie

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten