Rijnlandse hachee met donker (bok)bier

  • Duits, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Rijnlandse hachee met donker (bok)bier

    Rijnlandse hachee met donker (bok)bier

    Rijnlandse hachee met donker (bok)bier

De hachee is een oorspronkelijk middeleeuws gerecht uit Frankrijk. In het noorden van Frankrijk en Vlaanderen is het door de eeuwen heen een stoofgerecht met ongeveer gelijke gewichtshoeveelheden vlees en uien gebleven. Het wordt er met bouillon en wijn bereid. In ons land en ook in het aangrenzende Rijnland, is er iets mis met de verhouding tussen het vlees en de uien. Er worden meestal veel meer uien dan vlees in de Hollandse en Rijnlandse hachee verwerkt. De Rijnlandse smaakt ons overigens beter, omdat die naast uien ook knoflook en in deze tijd van het jaar donker (bok)bier bevat.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen

400 - 500 gram doorregen runderlappen;
650 - 750 gram uien;
4 knoflooktenen;
60 gram boter;
zout;
zwarte peper uit de molen;
1 theel. donkerbruine basterd- of kandijsuiker;
2 sneetjes bruinbrood, zonder korsten, in blokjes gesneden;
1/2 liter bokbier;
1 eetl. (kruiden)azijn;
2 kleine laurierblaadjes bestoken met 2 kruidnagels;
1 eetl. Duitse (meestal vrij scherpe) mosterd, zoals Lowensenf.
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Maak het vlees droog met keukenpapier en snijd het in blokjes (ca. 1 1/2 cm.). Snipper de uien grof. Hak de knoflookteen ragfijn. Verhit een (braad)pan met dikke bodem en laat de boter smelten. Wacht tot het schuim wegtrekt. Laat het vlees er onder regelmatig omscheppen 3 - 4 minuten in bakken. Strooi er wat zout en peper over. Temper het vuur.Schep de uien door het vlees en strooi er basterd- of kandijsuiker erover. Laat alles, onder voortdurend omscheppen, opnieuw 3 - 4 minuten bakken. Schep daarna de broodblokjes erdoor.Breng het bier intussen in een pannetje tot aan het kookpunt. Schenk het bij het vlees, uien en brood. Roer alles goed door en voeg azijn en de met kruidnagels bestoken laurierblaadjes toe. Temper de warmtebron. Leg het deksel op de pan en laat alles 2 1/2 uur zachtjes stoven, of zo lang tot het vlees volkomen gaar is.Roer de hach?e van tijd tot tijd even krachtig door. Verwijder vlak voor het opdienen laurierblaadjes en (indien mogelijk) de kruidnagels. Proef de saus en voeg naar eigen smaak en inzicht zout en/of peper toe.

Serveertip

Dien het gerecht in een voorverwarmde schaal op. Strooi er eventueel fijngehakte (blad)peterselie en/of fijngesneden bieslook over. Gekookte aardappelen, aardappelpuree, droog gekookte rijst of een Italiaanse pasta kunnen er apart bij worden gegeven. Echt heel erg lekker smaakt de hach?e wanneer in de voorverwarmde diepe borden een of meer sneden bruinbrood worden gelegd, en de hach?e er op wordt geschept.Tip

Vervang de in het recept aangegeven sneetjes bruinbrood door 2 niet al te dikke plakken kruid- of ontbijtkoek. De smaak van de hachee wordt er \\\\\\\'voller\\\\\\\' en \\\\\\\'warmer\\\\\\\' door. De aangegeven hoeveelheid suiker kan hierdoor worden gehalveerd.Bron: NHD (Hans Belterman)

Dit recept is te vinden in:

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

recepten_van_omalidy avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten