1. Home
  2. Recepten
  3. Apfelstrudel
  4. Apfelstrudel

Apfelstrudel

Door: kafes

  •  , Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 05-11-2005

Ingrediënten 12 personen


Voor het deeg:
300 g patentbloem / bloem om het werkblad te bestuiven
1 groot ei
3 eetl. plantaardzge olie
125 ml handwarm water

Voor de vulling:
1 kruidnagel of 1 mespunt kruidnagelpoeder
schil van 1 citroen
100 g oud witbrood
1,5 kg fris-zure appels
200 g boter + boter om in te vetten
100 g rozijnen
1/2 borrelglas Strohrum
2 theel. kaneel
200 g suiker


Verder heb je nodig


Een oude tafellaken van minstens 100 x 70 cm


Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Bestuif een ruim werkblad met bloem. Maak het deeg van bloem, ei, 1 eetl. olie en water. Het deeg is klaar wanneer het makkelijk loslaat van het werkblad. Kneed het deeg in de vorm van een afgeplatte bal, besprenkel het met 1/2 eetl. olie, dek af met een verwarmde schaal en laat 45 minuten rusten.
Stamp de kruidnagel in een vijzel fijn. Of gebruik 1 mespunt kant-en-klaar gemalen kruidnagel. Rasp de schil van de citroen. Pluk het brood in kleine stukjes en bak het al omscheppend in circa 25 g hete boter goudbruin. Verkruimel het brood met een vork nog wat fijner. Schil de appels. Verwijder steelaanzet en klokhuis en snijd de appels in schijfjes. Span het doek over een tafelblad en bestuif royaal met bloem.

Bereidingswijze

Leg het deeg in het midden van het doek en rol het enigszins langwerpig uit. Verdeel er een 1/2 eetl. olie over. Steek nu de handen met de rugkant naar boven onder het deeg en rek het deeg vanuit het midden voorzichtig op tot iets over de rand van een lange zijde van de tafel. Zet het deeg vast en rek het vervolgens op dezelfde wijze op naar de tegenovergelegen tafelrand, zonder dat het daarbij scheurt.
Besprenkel tijdens het spannen het deeg met de resterende olie. Ga hiermee door tot u een deeglap hebt van ca. 75 x 100 cm. Snijd de dikke deegranden weg en verdeel 100 g gesmolten boter over het deeg. Beleg het deeg met de appelschijfjes: houd daarbij eenderde deel aan een
korte zijde vrij. Verdeel achtereenvolgens de rozijnen en het citroenrasp over de appelschijfjes. Besprenkel de vulling met de rum, verdeel er de fijngemalen kruidnagel over en bestrooi met de kaneel en suiker. Til het doek aan de korte zijde die tot aan de rand met vulling belegd is op en houd het in een vloeiende beweging zo hoog dat de strudel zichzelf oprolt. Vouw beide uiteinden van de deegrol om en druk licht aan zodat de vulling er tijdens het bakken niet uitloopt.
Bestrijk een bakblik met boter en snijd afhankelijk van het formaat van het bakblik de strudel in
2 of 3 stukken. Leg op het bakblik en verdeel er de resterende, gesmolten boter over. Bak de strudel in een voorverwarmde oven van 175 C in ca. 35-45 minuten bruin en gaar. Bestrooi met suiker en serveer warm

Serveertip

Met vanillesaus:
Verhit in een kwart liter melk 60 g suiker (laat niet koken). Klop intussen 2 eierdooiers, 1 heel ei, 1 zakje vanillesuiker en 1/8 l melk door elkaar. Giet het vanillemengsel bij de hete melk, verwarm op laag vuur en laat nog 10 minuten staan. Giet de suas door een fijne zeef en houd au bain marie warm of serveer koud.
De saus hoort erg vloeibaar te blijven.



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kafes
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top