surinaamse pom
- Surinaams, Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op 05-11-2005
Ingrediënten 4 personen
- 1? kg pomtajer (geraspte knolsoort, diepvries/toko)
750 g kipfilet
eventueel 200 gram zoutvlees of pekelvlees (toko)
zout- peper
mespuntje nootmuskaat
3 el zonnebloemolie-
75 g boter of margarine
2 grote uien
3 grote tomaten
2 kopjes water
2 kleine bouillonblokjes
4 takjes peterselie en selderij
sap van 1 sinaasappel
sap van 1 citroen
2 el suiker
2 a 3 el piccalilly
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 609,77 kcal |
Koolhydraten | 17,43 g |
Eiwitten | 52,99 g |
Vetten | 35,41 g |
Voorbereiding
- De pomtajer van te voren ontdooien
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Snijd de kipfilet in stukjes en wrijf ze in met een mengsel van
zout, peper en nootmuskaat. - Als u zoutvlees wilt toevoegen, dit van te voren koken om deels te ontzouten.
- De olie en 50 g van de boter verhitten en de kip hierin snel bruin braden (ze hoeft niet helemaal gaar te zijn).
- Snipper de ui, snijd de tomaat in blokjes en voeg ze samen met eventueel het zoutvlees, water, de bouillonblokjes en de fijngehakte peterselie en selderij aan de kip toe.
- laat het geheel 5 a 10 min. sudderen.
- Breng de pomtajer op smaak met het sap van de sinaasappel en de citroen, de suiker en een deel van de jus van de kip.
- Om de tajer smeu?g
te maken de piccalilly toevoegen. - Schep een laag van het tajermengsel in een ovenschaal en verdeel er de stukjes kip over.
- Bedek de kip met de rest van de tajer en giet de rest van de jus eroverheen.
- leg een paar klontjes boter op de pom voor een mooie bruine korst.
- laat de pom in de oven in ca 75 minuten gaar worden.
Laatste reacties
Er zijn nog geen reacties