gevulde kalkoen

  • Engels, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 30-10-2005

Prima recept voor de kerst: Gevulde kalkoen. Een Canadees recept.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kalkoen van ca. 3,5 a 4 kg.
Voor de vulling: 1 wittebrood zonder korst - 300 ml. slagroom - 3 uien - 3 zoetzure appelen - 1/2 selderijknol - 1/2 bos selderij - 1 bos peterselie - 50 gr. boter - 4 eieren - enkele plakken bardeerspek
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Kom - keukenmachine - coctailprikkers of keukengaren en naald - braadslede - oven
Bereidingstijden gevulde kalkoen:
gewicht bereidingstijd
1,5 - 2,5 kg 1,5 - 2 uur
2,5 - 3,5 kg 2,5 - 3 uur
3,5 - 5 kg 3 -3,5 uur
5 - 7 kg 3,5 - 4,5 uur
7 - 9 kg 4,5 - 5 uur

Voorbereiding

Week het brood in de slagroom. Snijd de uien en appels in kleine blokjes. Schil de selderijknol en snijd hem in blokjes, snijd de selderij en peterselie fijn.

Bereidingswijze

Fruit ui, appel, en knolselderij licht in 1 eetl boter. Laat de overige boter zacht worden.
Meng alle ingredienten in de keukenmachine tot een farce.
Wrijf de kalkoen van binnen en van buiten in met peper en zout en doe de vulling er in. Steek de lichaamsopeningen met coctailprikkers dicht of naai ze dicht met keukengaren.
Leg de kalkoen in de braadslede en leg de plakken bardeerspek er losjes overheen.
Braad de kalkoen in ca. 3 uur gaar,te beginnen in een hete oven, 225 gr. na een uurtje de temperatuur minderen tot 180 gr. Neem het laatste half uur het spek er af en laat mooi bruin worden. Tussendoor eventueel bedruipen met het vocht uit de braadslede.
Neem de kalkoen uit de braadslede en houd warm. Giet het grootste deel van het vet af en blus de braadslede met een scheutje wijn, bier of water. Laat dit 10 - 15 minuten zachtjes inkoken tot alle alcohol verdwenen is en serveer de saus over of bij de kalkoen.

Serveertip

Heerlijk met spruitjes of rode kool en aardappelpuree.
Dit recept komt uit Kookschrift van een Kookgek 2

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten