Geglazuurd vlechtbrood

  • Nederlands, Brood
  • 60-120 min.

Brood bakken is weer in, al dan niet in een speciale broodbakmachine. Deden onze grootmoeders het uit noodzaak, tegenwoordig is het gewoon een leuke hobby. Om van het dagelijks brood eens iets bijzonders te maken heb ik hier een gemakkelijk maar zeer smakelijk recept: een al dan niet geglazuurd vlechtbrood.

Deel dit recept

Ingrediënten
* 1 pak wittebroodmix

* 1 zakje gedroogde gist

* 2 dl lauw water

* 100 gr gesmolten boter of margarine

* 100 gr gehakte gemengde noten

* 100 gr rozijnen

* 50 gr kleingesneden Franse vruchtjes

* een paar druppels amandelessence

voor het glazuur:

* 150 gr poedersuiker

* 1/2 eetlepel water

* een paar druppels citroensap
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
* beslagkom

* plastic folie

* bakblik

* kwastje voor het glazuur

Voorbereiding

Let op: bij gebruik van wittebroodmix waar gist al doorheen zit moet geen extra gist toegevoegd worden!
In een kom broodmix en gist doen en water, gesmolten boter en suiker erdoor roeren. Het deeg zolang kneden tot het soepel en glanzend is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. De gewassen en afgedroogde rozijnen, noten, Franse vruchtjes en amandelessence door het deeg kneden.
De deegbal in een royale kom leggen, kom afdekken met plastic folie en het deeg ca. 20 minuten op een warme plaats laten rijzen.

Het deeg na het rijzen goed doorkneden. Het deeg in drie gelijke stukken verdelen en hier 3 strengen van ieder 40 cm van rollen.

Bereidingswijze


Van de strengen een vlecht vormen. Hiervoor in het midden beginnen. Eerst de ene kant vlechten, dan het deeg omdraaien en de andere kant vlechten.

De vlecht op een ingevet bakblik leggen, losjes afdekken met plastic folie en ca. 40 minuten op een warme plaats laten rijzen. Intussen de oven voorverwarmen op 225 graden C of gasstand 5. Het brood in ca. 30 minuten bijna onder in de oven gaar en goudbruin bakken. Het brood is gaar, als tikken op het brood hol klinkt. Het brood op een rooster laten afkoelen.

Serveertip

Het brood kan eventueel geglazuurd worden. Hiervoor poedersuiker met water en citroensap tot een glanzend papje roeren, Het glazuur met een kwastje op het nog warme brood strijken.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

anjad avatar
anjad

Doorsturen

Home Recepten