1. Home
  2. Recepten
  3. Amerikaanse keuken
  4. Kalkoen
  5. Gevulde kalkoen op Amerikaanse wijze

Gevulde kalkoen op Amerikaanse wijze

Door: marcdepester

  • Amerikaans, Feestmaaltijd
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 12-10-2005

Ingrediënten 4 personen


-1 kalkoen van circa 4,5 kg (met ingewanden)
-zout en peper
VOOR DE VULLING:
-9 sneden casinobrood
-200 ml hete melk
-1 grote wortel
-1/4 knolselderij
-1 ui
-50 g boter
-3 tot 4 eieren
-2 el gehakte peterselie
-een beetje paneermeel
OM TE BRADEN :
-40 g boter
-1 bos soepgroenten
-1/2 liter droge witte wijn
-14/4 liter kippebouillon
VOOR DE GARNITUUR:
-1,5 kg zoete aardappelen(bataten)
-zout
-50 g boter
-3 el bruine suiker
-1 pakje marshmallows (spekken)


Gevulde kalkoen op Amerikaanse wijze
Gevulde kalkoen op Amerikaanse wijze

In de USA is het elk jaar op de derde donderdag van november "Thanksgiving day". Traditioneel wordt dan gebraden kalkoen met gegratineerde zoete aardappelen gegeten !!!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

-de kalkoen afsoelen, droogdeppen en binnen en buiten met zout en peper inwrijven
*oven voorverwarmen op 220?C
-het casinobrood in kleine stukjes snijden en met de hete melk overgieten
-wortel, selderij, ui, kalkoenler, kalkoenhart in kleine stukjes snijden

Bereidingswijze

-verhit de boter en fruit eerst de groenten, vervolgens de ingewanden
-eventjes laten afkoelen
-het brood uitknijpen en met de groenten, de 3 eieren en de peterselie mengen; als het deeg te vast is doe er dan nog 1 ei bij; als het te slap is roer er dan paneermeel door
-vul de kalkoen en de buikopening toenaaien met keukengaren
-leg de kalkoen met de borst naar bovenin de braadslee en dik met boter inwrijven
-de soepgroenten klein snijden en rond de kalkoen leggen
-op de onderste richel van de oven zetten en 30 min braden
-overgiet met de helft van de wijn, omdraaien en nog eens 30 min braden
-temper dan de hitte in de oven naar 160?C en de kalkoen met de borstzijde omhoog, nog eens 2,5 a 3 uur braden
-altijd opnieuw met bouillon, wijn, braadjus overgieten !!!!!!
-de bataten schillen en in blokjes van 1 cm snijden en koken in overvloedig gezouten water in 10 min gaar koken
-in een goed ingevet en met bruine suiker bestrooid bakblik leggen en beleggen met vlokjes boter en marshmallows
-de kalkoen uit de oven nemen en de bataten op de bovenste richel op 220?C in circa 10 min gratineren
-de saus door een zeef halen en een beetje inkoken
-de kalkoen trancheren en met de saus en de gegratineerde zoete aardappelen serveren



Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top