1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Appeltaart
  5. Louise`s appeltaart

Louise`s appeltaart

Door: alidada

  • Nederlands, Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 06-10-2005

Ingrediënten 8 personen


  • 360 gram zelfrijzend bakmeel.
  • 175 gram koude (roomboter).
  • 150 gram witte(of lichtbruine) basterdsuiker plus 75 g basterdsuiker.
  • 1 citroen (schil raspen en citroen uitpersen).
  • 1 ei.
  • 1 kilo goudrenetten (of een mix van Elstar, Cox en Goudrenetten).
  • 2 volle eetlepels custardpoeder. (als het vulsel nog te vochtig is doe je er nog een eetlepel custard bij).
  • 75 gram krenten.
  • 75 gram rozijnen. (of gewoon welke je lekker vind)
  • 1 eetlepel kaneelpoeder.
  • Wat extra bloem voor het uitrollen.
  • ½ tl zout.
  • Eventueel als extra toevoeging wat abrikozenjam om over de bodem te smeren.
  • En/of ± half pakje Amandelspijs in stukjes verdeeld over de bodem (is niet noodzakelijk maar wel lekker! )


Verder heb je nodig


  • Springvorm 22 of 24 centimeter.(ik heb 24 cm gebruikt).
  • Oven.
  • Eventueel keukenmachine.
  • Deegroller (of fles gevuld met koud water).

Louise`s appeltaart
Louise`s appeltaart
Louise`s appeltaart
Louise`s appeltaart
Louise`s appeltaart
Louise`s appeltaart
Louise`s appeltaart
Louise`s appeltaart
Louise`s appeltaart
Louise`s appeltaart
Louise`s appeltaart
Louise`s appeltaart
Louise`s appeltaart
Louise`s appeltaart
Louise`s appeltaart
Louise`s appeltaart

  • Dit is een heel oud recept, in mijn "losse blaadjes verzameling" vond ik een recept uit een oude margriet.
  • Ik heb het aangepast naar eigen smaak.
  • Het recept is voor het handmatig maken maar als je een keukenmachine hebt dan doe je de ingrediënten gewoon in de keukenmachine.
    3 oktober 2010 weer eens gemaakt en foto`s geplaatst.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op ± 175°C (hangt van je oven af)
  • Vet springvorm in en bekleed hem met bakpapier.
  • Rasp de schil van de goed schoongeboende citroen en pers het sap eruit.
  • Doe de krenten en rozijnen in een kom en giet er ongeveer een deciliter water op.

Bereidingswijze

  • Zeef het bakmeel in een kom.
  • Snijdt hierin met twee messen de (ijskoude) boter in heel kleine stukjes.
  • Voeg de 150 gram basterdsuiker toe.
  • Strooi de geraspte citroenschil over het mengsel.
  • Wrijf het mengsel tot een kruimelige massa.
  • Klop het ei los en schep 3/4 ervan bij het deeg.
  • Kneed het mengsel tot een soepel deeg (of laat de keukenmachine het werk doen).
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.
  • Je kan ook gelijk (heb ik dit keer niet gedaan) de vorm bekleden met het deeg en dat 30 minuten (afgedekt) in de koelkast zetten) Je moet dan wel alvast er 1/3e vanaf halen en verpakken in folie!)
  • Terwijl het ligt te rusten in de koelkast maak je de vulling;
  • Schil de appels en snijd ze in stukjes.
  • Meng de appels met het citroensap, 75 gram basterdsuiker, 2 eetlepels custardpoeder, de geweekte krenten en rozijnen en de volle eetlepel kaneel.
  • Neem het deeg uit de koelkast en snijd 1/3 gedeelte ervan af. (als je dat al niet gedaan hebt)
  • Rol het grootste deel op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een ronde lap van ongeveer 32 centimeter doorsnee.
  • Doe het deeg in de vorm; druk het goed aan (zo gelijkmatig mogelijk), en druk de naadjes dicht.
  • Smeer eventueel wat abrikozenjam op de bodem of verdeel er de amandelspijs over.
  • Schep het appelmengsel in de vorm.
  • Rol het achtergehouden deeg uit en snijd er repen van.
  • Leg ze in ruitpatroon over de appelen.
  • Dek de rand af met een lange reep deeg en druk deze aan.
  • Kwast het deeg in met het overgebleven losgeklopte ei.
  • Bak de taart in het midden van de oven in ± 1 uur goudbruin.
  • Als de taart uit de oven is kan je hem inkwasten met wat abrikozenjam, (warm maken en met een klein scheutje water mengen), smeer dan heel licht de bovenkant van de appeltaart in, krijg je een mooi glanzend resultaat.

Serveertip

  • Meng nog 75 gram gehakte walnoten door het appelmengsel. Of neem alleen rozijnen i.p.v. krenten en rozijnen. Giet over het gedroogde fruit 1/2 dl iets verwarmde rum of cognac om ze te weken.
  • Alcohol verdampt in de oven! Maar. als er kinderen meesmullen doe ik toch voor alle zekerheid er geen drank in.
  • Neem eens twee limoenen i.p.v. 1 citroen.
  • ERVARING: Dit deeg laat zich niet makkelijk uitrollen maar geen paniek, als het in stukken valt druk je ze gewoon tegen de wand en/of bodem aan en het resultaat is prima!
  • Serveer de appeltaart eens lauwwarm en/of doe er slagroom op..MMMM!!!
  • Opmerking; Als ik de appeltaart bak op de hete lucht stand (150°)vindt ik hem droger dan op 170°C gewone stand.

Bron

Oude Margriet en aangepast aan eigen smaak.



Reacties (13)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top