Vijfschaft

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 29-09-2005

Image

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
  • 250 G BRUINE BONEN
  • 1 KG GROTE WINTERWORTELEN
  • 1 KG AARDAPPELEN
  • 3 UIEN
  • 2 GROTE GOUDREINETTEN
  • 100 G BOTER OF MARGARINE
  • 500 G SPEKBLOKJES OF PLAKJES SPEK
  • 1 ROOKWORST
  • PEPER EN ZOUT NAAR SMAAK
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Grote pan

Voorbereiding

Laat de bruine bonen een nacht weken. Zet de bonen met het weekwater en wat zout op en laat ze bijna gaar koken.

Bereidingswijze

Snijd intussen de aardappelen in stukken, de wortels in repen, de uien in ringen, schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukken. Voeg de voorbewerkte wortels, appels en uien toe aan de bruine bonen, laat het geheel even doorkoken en voeg dan ook de aardappelen toe. Schep het gerecht enkele malen om en giet er, indien nodig, wat water bij. Leg de rookworst op het gerecht en laat het zachtjes gaar koken. Breng de vijfschaft op smaak met peper en zout. Giet daarna het vocht af in een pannetje en klop er klontje na klontje de boter door tot de saus licht bindt. Bak tenslotte het spek licht knapperig en maak er, samen met de botersaus, de stamppot mee af.

Laatste reacties

alidada avatar
alidada 03-03-2006

Had hier nog nooit van gehoord, ik vind streekgerechten erg leuk. Neem dit dus mee. Groetjes, Louise

anneke1001 avatar
anneke1001 18-11-2005

Hallo, Wij hebben er van gesmuld!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten