1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Rijstevlaai (Ned.Limburg)

Rijstevlaai (Ned.Limburg)

  • Nederlands, Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 24-09-2005

Ingrediënten 8 personen


1 bodem van eenvoudig gistdeeg, in de vorm
100 gr. paprijst
1 l/ melk
130 gr. suiker
10 gr. bloem
3 eieren


Verder heb je nodig


Pan met dikke bodem voor de rijstepap.
Een donkere plaatstalen vlaaivorm met een wat hogere rand.


Vulling voor een rijstevlaai

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Zet alle ingredienten vooraf klaar.
LET OP ! Blijf er bij het maken van de pap steeds bijstaan en roer goed. Zo voorkom je aanbranden.

Bereidingswijze

Was de paprijst (=tegenwoordig vrijwel niet meer nodig, zie de gebruiksaanwijzing op het pak)
Breng de melk aan de kook en voeg hier al roerende de rijst en 90 gr. suiker toe.
Wanneer het mengsel goed kookt, de vlam klein zetten en de rijst in ca. 1 uur gaar koken. Als de rijst gaar is, binden met 10 gr. bloem en nog eventjes laten doorkoken. Laat de rijst afkoelen.
Roer vervolgens 2 eidooiers goed schuimig roeren en aan de rijst toevoegen en goed omscheppen. Klop het eiwit van 2 eieren goed stijf en schep dit door de rijst. Breng de rijstepap over op het vlaaideeg in de vorm.
Klop 1 ei met 20 gr. suiker heel schuimig en doe dit boven op de rijst. Bak de vlaai ca 20 min. in een warme oven van 200 gr. De bovenkant moet mooi bruin van kleur zijn.

Serveertip

Voeg eventueel voor het bakken een ietsje ECHTE saffraan toe aan de rijstepap voor een mooie lichtgele kleur en een heel fijne smaak.Versier de vlaai eventueel met toefjes stijfgeklopte en licht gezoette slagroom.

Vlaaien worden gedurende het gehele jaar op allerlei feesten gegeten. Traditioneel vooral met pasen en tijdens de kermisdagen.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van fransbrouwers


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van fransbrouwers
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top