1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Gistdeeg (Ned. Limburg)

Gistdeeg (Ned. Limburg)

Door: fransbrouwers

  • Nederlands, Banket
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 24-09-2005

Ingrediënten 8 personen


250 gr. bloem
15 gr. gist
20 gr. roomboter of margarine
20 gr. suiker
Ca. 1 dl melk
Zout


Verder heb je nodig


Tafel, deegrol, ingevette (donkere plaatstalen) vlaaivorm


Eenvoudig gistdeeg voor een Limburgse vlaai

Ontdek meer:

Voorbereiding

Zet alleingredienten vooraf klaar.
Maak het vlaaideeg net als ik op een grote tafel, dat werkt het fijnste.

Bereidingswijze

De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken. De melk moet wel lauw zijn. Van de bloem, boter of margarine, suiker, aangemaakte gist en de lauw melk en deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en daarna met een schone doek afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het deeg goed is gerezen, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol goed met bloem bestuiven en het deeg uitrollen.Het deeg in de vorm doen. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat opgedrukt zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op een warme plaats laten rijzen.Prik hier en daar wat gaten in het deeg. Daarna kan de vlaai gevuld worden.



Deel dit recept

Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van fransbrouwers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top