1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Engelse keuken
  5. Kabeljauw
  6. Kabeljauw (of victoriabaars) in pittige tomatensaus

Kabeljauw (of victoriabaars) in pittige tomatensaus

Door: alidada

  • Engels, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 17-08-2005

Ingrediënten 4 personen


  • Vier stukken kabeljauw, vers of uit de diepvries. (2 stukken Victoriabaars)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie. (½)
  • 1 middelgrote ui- fijngehakt.
  • 3 teentjes knoflook uitgeperst.
  • 1 blik gepelde tomaten.
  • 65 ml groentebouillon, vers of een tablet. (Klein scheutje)
  • 1 theelepel suiker.
  • ± ½ tl gedroogde basilicum.
  • Het sap plus de geraspte schil van ½ sinaasappel,of citroen (¼ sap en ¼ schil citroen)
  • Zout en versgemalen peper naar smaak.
  • Snufje Cayenne peper. (flink snufje)
  • 8 groene olijven,niet noodzakelijk. (heb ik dit keer weggelaten)
  • 1 el fijngehakte peterselie.
  • 1 bakje witte of kastanje champignons (1 bakje kastanjechampignons)
  • Eventueel geraspte kaas


Verder heb je nodig


Oven/ Lage ovenschaal / Steelpan /keukenmachine of blender/

Kabeljauw in een pittige tomatensaus van Louise

Was ook erg lekker met aardappelpuree en diepvriesdoperwten!

Was ook erg lekker met aardappelpuree en diepvriesdoperwten!
Kabeljauw (of victoriabaars) in pittige tomatensaus
Kabeljauw (of victoriabaars) in pittige tomatensaus
Kabeljauw (of victoriabaars) in pittige tomatensaus
Kabeljauw (of victoriabaars) in pittige tomatensaus
Kabeljauw (of victoriabaars) in pittige tomatensaus
Kabeljauw (of victoriabaars) in pittige tomatensaus
Kabeljauw (of victoriabaars) in pittige tomatensaus
Kabeljauw (of victoriabaars) in pittige tomatensaus
Kabeljauw (of victoriabaars) in pittige tomatensaus
Kabeljauw (of victoriabaars) in pittige tomatensaus
Kabeljauw (of victoriabaars) in pittige tomatensaus
Kabeljauw (of victoriabaars) in pittige tomatensaus
Kabeljauw (of victoriabaars) in pittige tomatensaus
Kabeljauw (of victoriabaars) in pittige tomatensaus
Kabeljauw (of victoriabaars) in pittige tomatensaus
Kabeljauw (of victoriabaars) in pittige tomatensaus

Kabeljauw en of Victoriabaars lenen zich uitstekend om te worden gaar gemaakt in een saus. Deze saus is een pittige saus op smaak gebracht met citroen (of sinaasappel) en eventueel olijven. De olijven kunnen ook worden weggelaten. Je kan met dit recept eindeloos variëren.

Ik heb dit keer (januari 2011) dit recept met Victoriabaars gemaakt, het is een prima vervanger voor schaarse kabeljauw en niet voor 4 maar voor 2 personen. Victoriabaars is een stevige vis. Je zou ook Koolvis, Schelvis of Roodbaars kunnen gebruiken.

Achter de ingrediëntenlijst staat tussen haakjes wat ik dit keer gebruikt heb, als er geen haakjes staan heb ik niets veranderd.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 C.
  • Boen de citroen of sinaasappel eerst goed schoon en rasp de schil.
    Maak de saus:
  • Verhit de olie in de steelpan en bak de champignons even tot ze iets geslonken zijn.(als je champignons gebruikt)
  • Voeg toe; Ui en de knoflook tot het zacht is maar niet gekleurd.
  • Voeg de tomaten toe (met sap) plus de bouillon, suiker en basilicum en Cayennepeper toe.
  • Breng aan de kook en zodra het kookt vuur laag zetten.
  • Voeg citroensap(of sinaasappelsap) plus de geraspte schil toe.
  • Laat het zachtjes pruttelen voor 15 minuten (of langer) om het in te laten koken zodat de smaak meer geconcentreerd wordt .
  • Haal van het vuur en laat iets afkoelen.
  • Pureer de saus ( Als er geen champignons inzitten) in de blender tot ze glad is.
  • Ik heb dit keer de saus niet in de blender gedaan.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe en proef even of het naar je zin is.

Bereidingswijze

  • Leg de stukken vis in de ovenschaal en giet de saus over de vis.
  • Als je olijven gebruikt leg die dan rondom en anders laat je ze gewoon weg.
  • Strooi er eventueel nog wat geraspte kaas over.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak in de oven voor 20-30 minuten of tot de vis gaar is (hangt van de dikte van de vis en je oven af).

Serveertip

  • Besprenkel met de fijngehakte peterselie en serveer.
  • De serveermogelijkheden zijn eindeloos, ik heb dit keer champignons door de saus champignons gedaan en de saus dus niet gepureerd.
  • Ik heb ik de saus bestrooid met wat geraspte kaas.(is dus niet noodzakelijk)
  • Je kan bvb ook de vis eens (heeldun) bestrijken met wat zachte milde mosterd.
  • Smaakt lekker met kleine aardappeltjes of rijst, boontjes en/of een salade erbij HEERLIJK!
  • Dit keer heb ik er snijbonen (in ruitjes gesneden) plus lekker knapperige gebakken aardappelschijfjes bij gegeten en een frisse komkommersalade.

Bron

Store-cupboard cookery (uitgave 1991)



Reacties (9)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top