tarte tatin van peren of appels

  • Frans, Nagerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 10-08-2005

Dit is zoooo lekker, al meerdere malen gemaakt, zowel met appels als met peren, en altijd lovende reactie's. Heel lekker met een bolletje (kaneel-)ijs maar ook erg lekker met amandelroom. (of beiden natuurlijk!!)

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
- 6 plakjes bladerdeeg (diepvries) -4 tot 5 rijpe appels of handperen - sap van 1 citroen - 75 gr. boter - 150 gr. lichtbruine basterdsuiker - 1 theel. kaneel **********************voor de amandelroom: - 1 zakje geschaafde amandelen - 2 dl. slagroom - 2 eetl. suiker - 1 borrelglas amaretto
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
oven -- een dichte vorm of (koeken)pan met een dikke bodem met een doorsnee van 24cm. Let op dat de steel of de oren van de pan in de oven kunnen!!

Voorbereiding

Rooster voor de amandelroom de geschaafde amandelen in een droge koekenpan. Laat ze op een bord afkoelen. Klop slagroom met de suiker en amaretto stijf. Schep alles in een kom en zet in de koelkast. ********************************************Deeg: laat de plakjes bladerdeeg ontdooien, leg ze op elkaar en rol ze op een licht bestooid werkvlak uit tot een ronde lap. Zet er de omgekeerde pan of vorm op en snijd een ronde lap uit die rondom 2 cm. groter is en leg die tot verder gebruik in de koelkast.

Bereidingswijze

Schil de peren/appels, halveer ze en steek er de klokhuizen uit. Besprenkel met citroensap. Smelt de boter in de vorm en roer er de suiker door. Blijf roeren tot de suiker begint te karamelliseren. Leg de peren/appels met de snijkant naar boven in de vorm van een bloem voorzichtig in de hete karamel. Bestrooi met kaneel. Zet de vorm of pan nog ca. 5 minuten op middelhoog vuur en laat daarna van het vuur af iets afkoelen. Verwarm de oven voor op 220gr.C. Leg de uitgerolde deegplak op de peren/appels en vouw het deeg iets naar binnen. Zet de vorm of pan ca. 30 minuten in de voorverwarmde oven.********* Laat de taart iets afkoelen en stort met de peren/appels naar boven op een voorverwarmde schaal. Strooi er de geroosterde amandelen overheen.

Serveertip

Serveer de taart warm en schep er een flinke lepel room langs of een lekker bolletje ijs. Je kunt de taart ook vooraf maken en net voor opdienen even 5 minuutjes in een voorverwarmde oven ca. 220gr.C weer opwarmen. Doet nauwelijks iets aan de smaak af!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten