Riestevlaoi (rijstevlaai)

  • Banket
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 05-08-2005

Zoete deegbodem gevuld met rijstepap. Een Echte Limburgse vlaaiklassieker. Het land waar de enige echte vlaai vandaan komt.

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
Ingredienten voor de vulling:
100 gram rijst, 5 deciliter melk, 1 mespuntje zout, ? vanillestokje, 2 eieren, 60 gram suiker, 1 eetlepel custard, 50 gram boter.

Ingredienten voor het deeg:
250 gram bloem, 1 mespuntje zout, 1? deciliter melk, 15 gram gist, 25 gram basterdsuiker, 25 gram boter, 1 ei.
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Was de rijst en laat goed uitlekken. Giet de melk in een pan met dikke bodem en breng aan de kook. Doe al roerend de rijst, het zout, en het vanillestokje erbij en laat alles op een laag vuur met de deksel op de pan, af en toe roerend, 1 uur zachtjes koken. Klop de eieren los en roer de suiker en custard door. Roer dit mengsel met de boter door de rijstebrij, haal de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje. Zeef de bloem met het zout boven een kom. Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in wat lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem en giet er de gistoplossing in. Voeg de suiker in de in stukjes gesneden boter toe en breek het ei erbij. Kneed alles, scheutje voor scheutje de rest van de lauwe melk bijschenkend, tot een mooi deeg. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur op een warm plekje rijzen. Kneed het deeg daarna nog even goed door en rol het op een met bloem bestoven aanrecht ui tot een ronde lap, iets groter dan de vlaaiplaat. Beboter de vlaaiplat en bekleed de plaat en de randen met het deeg. Laat het deeg nog eens 30 minuten rijzen en schep er dan de rijstebrij in. Vouw de openstaande deegrand over de rijst en bak de rijstevlaai in een voorverwarmde oven (200? C) in 1 uur gaat en goudbruin. Laat de rijstevlaai minstens 1 uur in de vorm afkoelen. Zet hem daarna in de koelkast en serveer hem als hij goed koud is.

Serveertip

Lekker met een toefje geklopte slagroom en een kopje koffie. Bij ons vooral geserveerd tijdens de Bronk, verjaardagen en feestdagen. Maak hem het liefste van verse koemelk. Er bestaat geen lekkerdere vlaai.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

fimmokaren avatar
fimmokaren 06-01-2011

Er staat 1? dl meld in het recept voor het deeg, moet dat 1,5 dl zijn? Karen.

wooley avatar
wooley 07-08-2005

Lekker meegenomen! Groetjes Jacqueline

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten