*Jamie Oliver's appeltaart

  • Engels, Nagerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 26-07-2005



Typisch Engelse appeltaart. Heel lekker.

Wanneer de zomer ten einde loopt, is het ook erg lekker om een paar van de appels te vervangen door mooie peren of verrukkelijke bramen.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
Voor het deeg:

- 225 g bloem

- 140 g boter

- 85 g suiker

- geraspte schil van 1 citroen

- 2 eidooiers


Voor de vulling:

- klontje boter, voor het invetten

- bloem, voor het bestuiven

- 1 grote stoofappel (Bramley)

- 4 handappels (Cox of Braeburn)

- 3 eetlepels bruine suiker of ongeraffineerde rietsuiker

- geraspte schil van een halve citroen

- ? theelepel gemberpoeder

- handvol sultana's of rozijnen

- 1 eidooier, vermengd met een scheutje melk

Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 515,93 kcal
Koolhydraten 65,22 g
Eiwitten 7,00 g
Vetten 24,39 g

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 150 ?C/stand 2.

Voor het deeg meng je in een keukenmachine bloem, boter, suiker en citroenschil.

Doe er daarna de eidooiers bij en een drupje water om het mengsel te binden.

Boter een metalen taartvorm met een doorsnede van 20 centimeter in - je moet een metalen vorm gebruiken, omdat die de hitte beter geleidt, zodat de bodem van de taart net zo snel gaart als de bovenkant.



Deel je deeg in tweeen en rol de ene helft op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ? centimeter dik.

Leg het deeg in de metalen vorm en druk het voorzichtig aan in de hoekjes.

Als het deeg een beetje scheurt of breekt, is dat geen probleem: plak het gewoon weer dicht - daardoor ziet het er juist mooi ambachtelijk uit!

Zet de vorm en de rest van je deeg in de koelkast terwijl je de appels schilt.

Snijd de Bramley in vier parten en de handappels in acht.

Doe de appels met de suiker, citroenschil, gember, sultana's of rozijnen en een eetlepel water in een klein pannetje.

Laat de partjes appel 5 minuten zachtjes pruttelen, tot ze net gaar en zacht zijn.

Zet de pan van het vuur en laat de partjes appel volledig afkoelen.



Haal de taartvorm en het deeg uit de koelkast en schep het appelmengsel in de vorm.

Kwast de rand van het deeg in met het mengsel van eidooier en melk en rol de andere helft van het deeg uit.

Drapeer het deeg over de taart, druk de randjes tussen duim en wijsvinger op elkaar en snijd overtollige stukjes weg.

Kwast de bovenkant ook in met het mengsel van eidooier en melk, maak een paar kleine inkepingen en zet de taart 45 tot 50 minuten in de oven.

Schep de porties appeltaart op de borden en geef er custardvla bij!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

stippievld avatar
stippievld 11-08-2010

deze was ik kwijt :)

_infinity_ avatar
_infinity_ 01-10-2008

de verhoudingen voor het deeg kloppen niet: het deeg is veel te vet en is niet uit te rollen.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten