
Een fantastisch dessert waar je nooit genoeg van krijgt.
De combinatie van toffee en appel is klassiek, maar je kunt het ook met peren, bananen of zelfs aardbeien proberen.
Zet de dichte blikjes gecondenseerde melk in een hoge pan onder water.
Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en houd het water met het deksel op de pan 3 uur aan de kook.
Het is heel belangrijk dat je de pan regelmatig controleert, hij mag in geen geval droog koken, omdat de blikjes dan uit elkaar knallen.
Dit procede levert een fantastische toffee op. Haal de blikjes uit het water en laat ze afkoelen.
Nu moet je eerst het deeg gaan maken.
Snijd, als je het gebruikt, het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mes het merg eruit (bewaar het stokje om vanillesuiker van te maken).
Meng de boter, de poedersuiker en het zout en wrijf er de bloem, eventueel de vanille, de citroenschil en de eidooiers door ? je kunt het met je vingertoppen doen of in een keukenmachine.
Wanneer het mengsel eruitziet als broodkruim, kan de melk of het water erbij.
Kneed het mengsel met liefde tot je een mooie bal deeg hebt, bestuif die met een beetje bloem en vorm er een lange worst van ? kneed het deeg vooral niet te lang, dan wordt het te elastisch en taai en niet vlokkig en bros na het bakken, wat wel de bedoeling is.
Verpak het deeg in keukenfolie en leg het minstens een uur in de koelkast.
Haal het er dan uit, snijd het in plakjes en bekleed daar een taartvorm met een doorsnede van 28 centimeter mee.
Druk de plakken stevig tegen elkaar en snijd de randen netjes bij.
Zet de vorm een uurtje in de vriezer.
Verwarm de oven voor op 180 ?C/stand 4.
Schil de appels, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen, snijd de appelparten in dunne plakjes en haal ze door de poedersuiker.
Haal de deegbodem uit de vriezer en smeer de karamel uit beide blikjes gecondenseerde melk erop.
Leg de appels erop en giet er het sap bij dat er wellicht uitgelopen is.
Zet de taart ongeveer 40 minuten onder in de voorverwarmde oven tot je een krokante bodem hebt met een laag pruttelende toffee op de appels.
Eet deze taart met vanille ijs.
liannekorteweg 18-10-2017
Erg zwaar en zoete taart,
liever appeltaart zonder caramel
didoroelofsen867 02-10-2017
Gisteren gemaakt, wij vonden het niet de moeite waard. Het kost veel tijd en het resultaat is mierzoet. Het deeg is wel erg lekker.
Wim_Wisselink323 22-06-2017
Het kan zijn dat het originele recept niet helemaal goed vertaald is.
"Remove the pastry base from the oven and smear the caramel from both tins of condensed milk over it. Place the apples on top and pour any remaining juices over."
Je kan dit ook vertalen met Toffee op het deeg, dan de appels en dan de rest van de (gecondenseerde melk)sappen.
Dat zou ook verklaren hoe je de 'pruttelende' toffee krijgt.
DekkersMenge 20-12-2016
Geen eigen foto's? 1 vd foto's komt sowieso niet over met het recept...
Wel errug lekker!
Lammy1954 22-06-2015
Dit lijkt me heerlijk en neem het recept graag mee. Groetjes Lammy