*Jamie Oliver's Gebraden lamsbout met rozemarijn en knoflook
- Mediterraan, Ovenschotel
- 30-60 min.
Ongelooflijk lekker recept dat ik al regelmatig heb klaargemaakt.
In plaats van rozemarijn kan je ook salieblaadjes gebruiken.
Lamsvlees is praktisch het hele jaar door lekker en hoewel lamsvlees in de vroege lente heerlijk mals is, is mei een van de beste maanden, het aroma, karakter en textuur van het lamsvlees zijn meer ontwikkeld.
Ingrediënten 4 personen
- 1 stuk lamsbout- 1/2 citroen
- rozemarijnnaaldjes
- 1 teen knoflook
- 1/2 el olijfolie
- 4 takjes verse rozemarijn
- 1 tl zout
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 129,04 kcal |
Koolhydraten | 5,58 g |
Eiwitten | 7,86 g |
Vetten | 7,78 g |
Benodigdheden
een braadslede (liefst een mooie zware), keukengaren en een vijzel.
Voorbereiding
In dit recept wordt uitsluitend verse rozemarijn gebruikt: eerst de blaadjes door het kruidenmengsel en vervolgens de takjes die op het vlees gebonden worden.
Wanneer u een lamsbout koopt moet deze zacht aanvoelen en als je erop drukt, moet het kuiltje even zichtbaar blijven. Het vel moet droog zijn, maar niet gebarsten of schilferachtig. Vraag je slager om alleen de bilpijp te laten zitten, zodat je het vlees gemakkelijker kunt braden en snijden.
Een richtlijn voor het braden van een lamsbout van ongeveer 2 kilo is:
Rose: 10 minuten per 450 gram, plus 20 minuten.
Medium: 13 minuten per 450 gram, plus 20 minuten.
Gaar: 20 minuten per 450 gram, plus 20 minuten.
Bereidingswijze
Snijd rondom kleine stukjes van het vel af, ongeveer ter grootte van een stuiver.
Wrijf in met de citroen.
Ga met een mes langs het bot, tot 10-12 centimeter diep (je maakt nu gewoon een 'tunnel', doordat je het vlees los snijdt van het bot). Doe dit vanaf beide uiteinden van het bot.
Wrijf de rozemarijnblaadjes en het zout fijn.
Voeg de knoflook en de olijfolie toe en wrijf het mengsel verder fijn.
Wrijf dit mengsel op het vlees (waar je het vel hebt weggesneden) en stop het in de tunnels die je gemaakt hebt.
Dit geeft veel geurigheid aan het vlees.
Wrijf het vel in met zout en strooi er rozemarijn over.
Bind takjes rozemarijn om het vlees.
Giet een beetje olie in een hete braadslee, leg de lamsbout erin en braad hem in de oven bij 225 gaden Celsius (gasovenstand 7).
Keer hem elke 30 minuten om.