*Jamie Oliver's Focaccia met rozemarijn en knoflook

  • Mediterraan, Lunch/Brunch
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 21-07-2005

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
Voor 2 grote of 4 kleine focaccia :

- 1 recept brooddeeg, eenmaal gerezen (zie Basisrecept voor perfect brood, tot fase 7)

- olijfolie extra vergine van goede kwaliteit

- 4 teentjes knoflook

- 1 bosje verse rozemarijn

- grof zeezout

Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 871,37 kcal
Koolhydraten 117,19 g
Eiwitten 23,13 g
Vetten 33,57 g

Voorbereiding

Maak de topping terwijl het deeg rijst : Leg 4 teentjes ongepelde knoflook, een flinke bos verse rozemarijn en wat grof zeezout op een werkblad onder plasticfolie bedekt met een dubbel gevouwen keukenhanddoek. Klop er flink op met een deegrol of de achterkant van een braadpan tot alles goed geplet is en de aroma's vrijkomen. Doe alles in een kom en voeg er ongeveer driemaal zoveel olijfolie aan toe. Breng het mengsel op smaak met een scheut citroensap, zout, zwarte peper uit de molen en misschien een geplet, gedroogd pepertje, dat maakt het lekker heet ! Maar wees subtiel. Laat marineren. Ga voor de focaccio te werk volgens het basisrecept (zie Basisrecept voor perfect brood) tot fase 8 en verdeel het deeg dan in twee of vier porties. Rol of druk de porties uit tot een ovale lap van ongeveer 1/2 cm dik. De vorm hoeft niet perfect te zijn, het is juist mooi als het brood wat onregelmatig en rustiek wordt. Leg de lap deeg op een bakblik dat je royaal bestrooid hebt met semolina (fijn griesmeel). Schep wat topping tussen je handen en druk hem boven het brood uit tussen je vingers, zodat de velletjes en steeltjes in je handen achterblijven. Doe deze terug bij de overblijvende olie en herbegin totdat alle topping opgebruikt is. Smeer dan de topping met je hand gelijkmatig over het deeg. Maak er ten slotte de karakteristieke kuiltjes in door met al je vingertoppen een heleboel keer in het deeg te drukken. Zo kan het aroma van de topping in het deeg doordringen. Na ongeveer 45 minuten is het brood tot de klassieke hoogte van 3 cm gerezen.

Bereidingswijze

Aangekomen bij fase 9 van het basisrecept bak je de focaccia ongeveer 15 minuten in de oven, die je op de hoogste temperatuur hebt voorverwarmd. Besprenkel je focaccia royaal met de allerbeste olijfolie zodra het brood uit de oven komt.
Strooi er ook een klein beetje grof zeezout over. Je kunt de focaccia eten zodra die iets is afgekoeld.

Serveertip

De hier gebruikte topping vind ik lekker, maar het is heel leuk zelf iets te verzinnen. Toppings moeten niet te zwaar zijn, maar een lichte laag van interessante aroma's vormen. Probeer eens iets met gemarineerde, zongedroogde tomaten, zwarte of groene olijven, gemengde tuinkruiden, kruidenolien, wat lekkere kaas (maar niet te veel, Italianen gebruiken waarschijniijk hun oude, uitgedroogde resten kaas voor focaccia).

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten