Sperziebonen met aardappels in tomatensaus (grieks recept)

  • Grieks, Bijgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 21-06-2005
  • Sperziebonen met aardappels in tomatensaus (grieks recept)

    Sperziebonen met aardappels in tomatensaus (grieks recept)

    Sperziebonen met aardappels in tomatensaus (grieks recept)

  • Sperziebonen met aardappels in tomatensaus (grieks recept)

    Sperziebonen met aardappels in tomatensaus (grieks recept)

    Sperziebonen met aardappels in tomatensaus (grieks recept)

  • Sperziebonen met aardappels in tomatensaus (grieks recept)

    Sperziebonen met aardappels in tomatensaus (grieks recept)

    Sperziebonen met aardappels in tomatensaus (grieks recept)

  • Sperziebonen met aardappels in tomatensaus (grieks recept)

    Sperziebonen met aardappels in tomatensaus (grieks recept)

    Sperziebonen met aardappels in tomatensaus (grieks recept)

In een Grieks kookboek omschreven als "Fasolaakja me Patates Jachni".
Dit recept maak ik wel eens bij het recept "Vis in de pan" (Psari Plaki). Ik laat soms de aardappelen weg.(hoort niet! Maar ik maak er dan rijst bij) Ik zet het oorspronkelijke recept hieronder. Ik heb van dit gerecht op 15.09.2010 een slankere versie gemaakt voor 2 personen En heb het toen samen met " Vis in de pan" gemaakt. Het was weer super lekker! Ieder kan uiteraard zelf experimenteren en je kan natuurlijk ook gewoon het recept halveren.
Van de slankere versie voor 2 personen heb ik van beide gerechten (Sperziebonen plus Visrecept) foto`s gemaakt. Tussen de haakjes geven de hoeveelheden aan die ik gebruikt heb voor 2 personen. De fotos zijn van het gerecht voor 2 personen.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
  • 1 kilo verse sperzieboontjes. (1 pond)
  • 2 middelgrote aardappels. (1 grote)
  • 3-4 rijpe fijngesneden en ontvelde tomaten.(2 grote)
  • 2 (of meer) teentjes knoflook.(geperst of gesneden naar voorkeur). (2 grote)
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie. (zelfde)
  • 2-3 fijngesneden uien. (1 grote)
  • 1½ kopje (olijf)olie. (2 theelepels)
  • Zout-peper naar smaak.
  • wat fetakaas om over het gerecht te verkruimelen of naar voorkeur een andere kaas.
  • Voor de slanke versie heb ik geraspte kaas van Linessa gebruikt.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Vergiet. Pan.

Voorbereiding

  • Haal de boontjes af en breek ze door.
  • Wassen en uitlaten lekken.
  • Ontvel de tomaten.
  • Kruis ze aan bovenkant in dan met kokend water overgieten en 1 minuut laten staan.
  • Afgieten, met koud waterafkoelen en het vel trek je er gelijk vanaf

Bereidingswijze

  • In een pan de uien fruiten in de olie.
  • De boontjes toevoegen en al roerend 5 minuten meebakken.
  • Dan de geschilde en in blokjes gesneden aardappels (of in de lengte doorgesneden aardappels), de tomaat, knoflook, peterselie, zout en peper en een scheutje water toevoegen.(de tomaten bevatten al water)
  • Ongeveer ½ uur met deksel op de pan rustig laten sudderen.

Bron

Grieks kookboek

Serveertip

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

ArualB avatar
ArualB 06-02-2014

Deze dus ook meegenomen, dank je wel!

mikoo avatar
mikoo 24-08-2013

Sperziebonen zoals mijn moeder ze vroeger maakte, lekker hoor!

marjaw3 avatar
marjaw3 24-08-2013

Heerlijk. Weer eens iets anders met sperziebonen. Volgende keer maak ik het vispannetje erbij.

alidada avatar
alidada 03-11-2012

Aan biogek. Ik denk dat je ipv van sperziebonen wel Chinese kool kunt gebruiken, maar dan moet je het apart roerbakken anders vindt je er niets van terug. Uiteraard is de smaak anders maar niet minder interessant. Of je kunt pastinaak nemen, pastinaak heeft een heel eigen smaak maar is minder zoet dan pompoen. De pastinaak kun je ook roerbakken, snij ze in reepjes en roerbak voor ongeveer 15 minuten in wat olijfolie en sprenkel er dan wat citroensap over. Snijbonen kunnen natuurlijk ook maar in dit jaargetijde komen ze niet uit Nederland. Groetjes, Louise

biogek avatar
biogek 03-11-2012

Bedankt voor je welkom, wij hebben heerlijk gegeten van de sperziebonen met de vis in de pan. Komt zeker vaker op tafel maar aangezien ik al 17 jaar een biologisch groente- en fruitabonnement heb eten we voornamelijk de groenten van het seizoen. Dus is nu veel kool, pompoen,winterwortel. Misschien kan ik je vis in de pan ook lekker combineren met een andere groente? Anders moet ik een keer sperziebonen in de supermarkt kopen.

hcjw avatar
hcjw 19-09-2010

Gegeten met jouw "vis in de pan", en het was lekker .. Zelfs mijn zusje, die volgens haar zeggen niet van sperziebonen houdt, heeft er heerlijk van gegeten; er was niets meer over en dat zegt genoeg! De beide recepten heb ik moeten afstaan ..

Thijxx avatar
Thijxx 16-07-2010

Zoals er hier al staat, ``voldoende water`` is een wat ruime term. Het lijken me nogal wat veel boontjes in verhouding. Het staat te pruttelen, ben benieuwd...

jenneke7 avatar
jenneke7 22-12-2009

Hallo, Het klinkt allemaal erg goed, maar ik ben dus absoluut geen keukenprinses... mijn vraag is... waar moet ik aan denken bij ``voldoende water`` toevoegen.. bedankt alvast!!! groetjes

onceinalifetime avatar
onceinalifetime 25-12-2008

Louise, dit recept ga ik ook proberen. Het ziet er heerlijk uit. Groetjes, Peter

michael40 avatar
michael40 05-12-2005

Erg lekker. Wel twee keer de voorgeschreven hoeveelheid knoflook gebruikt. Dit samen met stoofschotel (zie Grieks hoofdgerecht-vlees). Ga dit zeker meer maken.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten