1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Indonesische keuken
  5. Biryani

Biryani

  • Indonesisch, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 17-05-2005

Ingrediënten 6 personen


300 gr. basmatirijst
6 dl water
¿ theel. saffraanpoeder
1 eetl. warme melk
3 eetl. ghi of olie
2 theel. garam masala*
2 theel. fijngemalen korianderzaad
1 theel. kurkuma
3 middelgrote aard- appelen, in blokjes

200 gr. gare doperwtjes
4 tomaten, gepureerd
3 eetl. fijngehakte peterselie of korianderblaadjes
3 theel. zout
1¿ dl yoghurt
2 theel. rozenwater
25 gr. hazelnoten, grof gehakt


voor de garam-masala

Je kunt garam masala in een potje kopen, maar je zelfgemaakte garam masala is natuurlijk veel lekkerder. Hier is het recept voor een flinke hoeveelheid die je in een goed
sluitende pot enkele maanden kunt bewaren.

4 eetl. korianderzaad
2 eetl. komijnzaad
2 eetl. zwarte peperkorrels
2 theel. gepeld kardamomzaad
1 theel. hele kruidnagelen
2 kaneelstokjes



Biryani
Biryani

(Luxe rijstschotel met groenten)

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Breng het water aan de kook. Voeg de rijst en twee theelepels zout aan het water toe en breng het weer aan de kook. Leg een deksel op de pan en laat de rijst 15 minuten op een lage vlam doorkoken. Terwijl de rijst kookt, laat u de saffraan in de warme melk weken. Verhit de ghi of olie, draai de vlam laag, en bak al roerende de poederspecerijen. Na enkele minuten voegt u de blokjes aardappel toe en laat die onder voortdurend roeren bakken tot ze lichtbruin zijn. Doe er nu de doperwtjes, de tomaten en de helft van de peterselie- of korianderblaadjes bij. Laat alles met een deksel op de pan koken tot de groenten gaar zijn. Haal de pan van het vuur en roer een theelepel zout door de groenten. De rijst moet nu ook klaar zijn. Voeg de yoghurt, het rozenwater en de safraanmelk aan de rijst toe, meng alles voorzichtig met een vork en laat het 5 minuten staan. Vet een ovenschotel in en bedek de bodem met de helft van de rijst. Druk de rijst een beetje aan en verdeel de groenten er gelijkmatig overheen. Bedek de groenten vervolgens met de rest van de rijst. Druk alles nog eens stevig aan en sluit de schotel goed af met een deksel of aluminiumfolie. Zet de oven op 140 graden en laat de rijst ongeveer 20 minuten bakken. Snij de rijst in stukken. Garneer elk portie met wat noten en wat peterselie of korianderblaadjes.


*Garam Masala"
Rooster de specerijen langzaam in een koekepan, zonder enig vet te gebruiken. Schud de pan tot de zaden een paar tinten donkerder zijn geworden en een fijn aroma
beginnen te verspreiden. Als de specerijen afgekoeld zijn, maalt u ze in een koffiemolen of vijzel tot een fijn poeder.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van dartajan


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van dartajan
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top