1. Home
  2. Recepten
  3. Japanse keuken
  4. Pindasaus
  5. Pindasaus

Pindasaus

Door: dhr_joachim

  • Japans, Saus/dressing
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 30-04-2005

Ingrediënten


Fijngesneden of -geperste knoflook: naar smaak ca 5 a 8 teentjes maar hoe meer hoe beter!
gember: blok van 1 bij 1 a 2 cm, fijngesneden of -geperst.
Pindakaas: de helft van een klein (350 grams) potje
Tomatenpuree: 1 blikje of flinke theelepel supergeconcentreerd
Ketjap: flinke scheut (2 a 3 eetlepels)
Olie: 2 eetlepels
Azijn of citroensap: 1 eetlepel
Rode sambal: eetlepel
Koriander, aos: theelepel
Melk of water.
Zout naar smaak.


Verder heb je nodig


Steelpannetje


Pindasaus

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Neem een klein steelpannetje (evt met anti-aanbaklaag, want er ontstaat dra een verdraaid taai en kleverig goedje dat maar al te makkelijk aanbrandt). Doe in dat pannetje de olie en warm die langzaam op. Doe de knoflook, sambal en gember erbij en pas op dat ze niet bruin worden Smelt de helft van de benodigde hoeveelheid pindakaas voorzichtig in de nu verkregen olie en pas op voor aanbakken of -koeken. Als de pindakaas goed uitgelopen is gaat de tomatenpuree erbij. Deze wordt door de dunne pindasaus geroerd en weldra zien wij hoe er een mengsel ontstaat met een donkere kleur en een stevige structuur

Bereidingswijze

Er is nu nauwelijks meer sprake van een saus. Noem het liever een pinda-klont. Daarom gaat er zoveel melk of water bij dat het geheel weer wel saus kan worden genoemd. Voorzichtig roeren Doe nu de ketjap en azijn/citroensap erbij en vervolgens de optionele ingredienten (koriander, laos en zout). Doe tenslotte de rest van de pindakaas erbij en leng deze wederom aan met water of melk tot de gewenste dikte is bereikt de saus 10 minuten zachtjes moet inkoken, waarbij het aanbrandgevaar groot is - hier bewijst dus een anti-aanbakpan goede diensten De saus is klaar als hij een korrelige structuur krijgt en de olie enigszins op de saus komt drijven



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van dhr_joachim
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top