Laab - Pittig varkensgehakt

  • Thais, Hoofdgerecht
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 20-04-2005



'Laab' wordt gegeten in Noordoost Thailand. In het algemeen wordt ?laab? gegeten met verse groenten zoals, kool, paksoi, sperzieboontjes, Thaise basilicum en/of (water)spinazie. In Noordoost Thailand eet men hier kleefrijst bij, maar ook jasmijnrijst smaakt er prima bij.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen

  • 2 eetlepels gepofte rijst

  • 1 ui, fijngehakt

  • 1 a 2 limoentjes

  • 400 gr varkensgehakt

  • 1 theelepel gedroogde chilipepertjes, fijngestampt

  • 3 eetlepels vissaus

  • 5 takjes koriander, fijngehakt

  • 3 takjes munt, fijngehakt

  • 1 bosui, in ringetjes

Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Pers 1/3 deel van het limoensap door het gehakt. Meng dit goed door elkaar en laat dit in de koelkast tot bereidingstijd intrekken.

Bereidingswijze

Verhit een wok op een hoog vuur. Voeg 2 eetlepels water toe en dan onmiddellijk het gemarineerde gehakt. Roer dit goed door. Eerst zal het gehakt aan de pan plakken, maar dan komt het sap vrij en komt het gehakt van de bodem los. Blijf roeren tot het gehakt gaar is.

Doe het gehakt nu in een schaal zodat de overige ingredienten er ook in passen. Voeg vissaus, bosui, uitje, koriander, de rest van het limoensap, de fijngestampte gedroogde pepertjes en 3/4 van de gepofte rijst. (Gepofte rijst: Verhit een wok en laat de rijst ?poppen?. Gepofte rijst geeft een aparte smaak aan o.a. ?laab?). De rest van de rijst als garnering gebruiken. Naar smaak nog wat meer vissaus en/of limoensap gebruiken. De Thai gebruikt vissaus i.p.v. zout!!!

Serveertip

Garneer met munt en de eerder genoemde gepofte rijst.

Lekker met een koolsoort, sperzieboontjes, een salade en Thaise basilicum

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

menge161 avatar
menge161 20-04-2005

Ik ben dol op de Thaise keuken, dus ik heb je hele pagina meer even meegenomen. Nu helaas geen tijd om die wat grondiger te bekijken. Hoop in het weekend wel. Ik doe verslag. Groetjes, Trudy.

vliliane avatar
vliliane 20-04-2005

ziet er heerlijk uit,neem dit mee!bedankt.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten