zuurdesembrood

  • Nederlands, Brood
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 05-04-2005

Eerst maak je de starter. Dan kun je daarna verschillende soorten zuurdesembrood maken

Deel dit recept

Ingrediënten
4,8 dl warm water,
1 eetlepel suiker of ahornstroop ( naar keuze)
230 g tarwemeel
1 eetlepel gedroogde gist
Dit is voor de starter



Voor 1 brood van 675 gram.
1,2 dl starter
180 dl warm water
2 theelepels suiker, honing of ahorn siroop
1 eetlepel olie
500 gram broodmeel ( kan wit of bruin zijn)
1 theelepel zout
1,5 theelepel droge gist
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Alle ingredienten door elkaar kloppen in een kom van ongeveer 2 liter.
De kom bedekken met een handdoek en deze op een warme plaats zetten . Je gebruikt een handdoek omdat de wilde gistdeeltjes die in de lucht voorkomen kunnen binnendringen.
Het mengsel gaat pruttelen.
Het mengsel verdubbeld eerst en zakt tijdens het gisten weer in.
Het mengsel doorrroeren gedurende 2-5 dagen een keer per dag.
Als het mengsel een zuur gistend aroma verspreid en niet meer prutteld is het klaar.
Deze starter kan bewaard worden in een luchtdicht afgesloten jampot of stopfles in de koelkast.
Telkens als er iets uitgenomen wordt moet je de gelijke hoeveelheid bloem en water aanvullen.( Bij een halve kop starter doe je een halve kop bloem en een halve kop water terug.Dit roer je dan door het mengsel.
Telkens als je dit hebt bijgevuld moet dit weer ongeveer 12 uur uit de koelkast op een warme plaats staan.Dan kan de starter weer in de koelkast.
De starter is onbeperkt houdbaar.

_________________________________________

Voor de broodmachine alle ingredienten ( zie boven) in de broodmachine en bakken maar.

Ik maak meestal 2 broden tegelijk.
Deze kneed ik dan eerst in de broodmachine, laat het dan 45 minuten staan onder plastic in 2 bollen,tot het goed gerezen is.
Sla alle lucht er goed uit en kneed nog 1 minuut.
Ik maak er dan langwerpige broden van , zoals ze er ook uit horen te zien.
Bovenop snij ik een paar schuine inkepingen.
Dan in 40 minuten bakken op ongeveer 180 graden.
Als je er met een breinaald inprikt mag er niets aan zitten.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten