Veloute Agnes Sorel

  • Belgisch, Soep
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 11-03-2005

Lekkere soep - vaak opgediend tijdens feestelijke banketten. Uitkijken waarmee je de soep combineert - dit is niet echt een lichte soep om eten.
Het lijkt veel werk, maar het valt reuze mee!!! Een aanrader voor soepliefhebbers.

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
300 g ui, 300 g prei, 300 g selder, 5 liter kippe- of gevogeltefonds (om zelf te maken: zie voorbereiding voor ingredienten en bereiding), 150 g witte bloem, 2 eetlepels olijfolie of wat boter. Voor de garnituur: 2 eetlepels olijfolie, 1 flinke soepkip, 150 g gerookte of gekookte zeer dun gesneden rundertong, 300 g champignons, peterselie (of kervel) voor de afwerking, peper en zout naar smaak. Voor de liaison: 2 eierdooiers, het volume van 2 eierdooiers room.
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Best de kippefonds zelf maken (dan heb je meteen gaar kippevlees!). De soepkip (met eventueel ander gevogelte afval zoals karkassen) schoonmaken, spoelen en garen op een matig vuur (sudderen) in water met peper, zout en een garnituur marmite (tijm, laurier, peterseliestengels, een wortel, een prei, een paar takjes selder en een met kruidnagel bestoken ui). Het vlees wordt na garen voorzichtig van het karkas gehaald en in julienne gesneden. Het vocht (5 l) wordt na ontvetten en zeven bijgehouden en is de fonds voor de soep.
Voor de soep zelf: De ui, prei en selder in fijne ringen snijden. De champignons schoonborstelen, de stelen verwijderen en de hoeden in langwerpige staafjes snijden (julienne van champignons). De rundstong plakjes in julienne snijden. Peterselie (of kervel of een combinatie) fijnhakken.

Bereidingswijze

Indien je de gevogeltefonds zelf maakt, daarmee beginnen (je kan dat een dag op voorhand). De ui-, prei- en selderringen in olijfolie aanstoven (ze worden slap - verkleuren niet!). Wanneer de groentjes goed aangestoofd zijn de bloem erover verdelen en goed inroeren. Vervolgens de fonds toevoegen. Goed roeren. Alles laten sudderen tot alle groenten volledig gaar zijn. Terwijl de soep sudderd de champignons stoven op een matig vuur in olijfolie tot goudgeel. Dek ze hiervoor af met een boterpapier dat tot tegen de champignons komt. De soep fijnmixen, zeven en afkruiden met peper en zout. Opnieuw opkoken. Vervolgens de champignons en de rundstongreepjes en kippereepjes toevoegen aan de soep. Voor de liaison de dooiers en de room mengen. Vul een soepterine met wat hete soep, voeg snel roerend de liaison toe en leng aan met de rest van de soep. Doorgeven en garneren met fijngehakte peterselie (en/of kervel).

Serveertip

Lekker met een klein vers broodje. Deze soep doet het steeds tijdens feestelijke gelegenheden. Smakelijk!!!!!!

Laatste reacties

trice_n avatar
trice_n 11-03-2005

Indien ze deel uitmaakt van een menu, uitkijken waarmee je ze combineerd - de soep vult :-). Kleine porties doorgeven dus. Trice

jozefgalg avatar
jozefgalg 11-03-2005

Trice, het is de soep, zoals ik die ken. Ze is verrukkelijk, lekker hartig, maar niet te; vol en vragend om meer. Van zo'n fijn voorgerecht krijg je nooit genoeg. Ja je hebt echt de 5 sterren verdiend. Liefs.....

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten