Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Franse keuken
  4. Tarte tatin
  5. Tarte Tatin Met Peer

Tarte Tatin Met Peer

Door: shell_seeker

  • Frans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 04-03-2005

Ingrediënten 4 personen


Basisrecept voor het korstdeeg:
200 gram bloem
snufje zout
1 eidooier
100 g koude boter
2 a 3 eetlepels ijskoud water
extra bloem voor het bestuiven van de ondergrond waarop het deeg wordt uitgerold
Voor de vulling:
8 stevige handperen
1 eetlepel citroensap
100 gram boter
100 gram suiker



Deze versie is met peer in plaats van appel.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Doe de gezeefde bloem en het zout in een kom.
Voeg de eidooier en de koude boter toe. Snijd de boter met behulp van twee messen door de bloem in kleine stukken.
Voeg aan het grof korrelige deeg beetje bij beetje het water toe en kneed alles snel tot een deegbal.

Verpak het deeg in folie en leg het een half uur in de koelkast.
Rol het deeg daarna op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een cirkel met een middellijn van circa 24 centimeter.


Snijd de geschilde peren in vieren. Verwijder de klokhuizen. Besprenkel de stukken peer met citroensap om verkleuren te voorkomen. Verwarm de oven voor op 200C.

Maak het deeg volgens de aanwijzingen van het basisrecept voor het korstdeeg.

Smelt de boter in een Koekenpan. Leg de stukken peer in de pan en bak ze enkele minuten aan beide kanten. Bestrooi de stukken peer met suiker die niet mag verbranden. De stukken peer moeten stevig blijven en in de suiker licht karameliseren. Laat de peren afkoelen.

Verdeel de stukken peer en het aan hangende vocht over de bodem van een met boter ingevette naadloze bakvorm. (Een appeltaartvorm is ongeschikt. Gebruik bijvoorbeeld een vuurvaste aardewerk vorm, een ronde glazen vuurvaste schaal of een speciale tarte Tatin vorm).

Dek de peren toe met het deeg. Prik hier en daar met een vork gaatjes in het deeg. Snijd over de rand hangend deeg weg. Bak de taart in ongeveer 20 minuten in de oven goudbruin en gaar. Keer de taart, die warm of lauw gegeten wordt, om en snijd in stukken. De taart hoeft niet per se omgekeerd te worden, en kan ook met het deeg aan de bovenkant in stukken worden gesneden. Deze methode heeft als voordeel dat het deeg niet nat wordt van de peren, maar knapperig blijft.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van shell_seeker
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top