1. Home
  2. Recepten
  3. Voorgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Pate

Pate

  • Nederlands, Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 16-02-2005

Ingrediënten 12 personen


2 uien *
500 gr kalfslever *
2 el groene peperkorrels (uit een potje of blikje) *
500 gr kalfsgehakt *
500 gr rundergehakt *
1 el Provencaalse kruiden *
2 tenen knoflook *
2 theel zout *
1 dl rode wijn *
200 gr ontbijtspek (dungesneden) *
3 laurierblaadjes


Verder heb je nodig


Cakevorm of patepot


Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 190?C. Snipper de gepelde uien. Maal de lever fijn met behulp van de foodprocessor of gehaktmolen. Doe de peperkorrels in een theezeefje en spoel ze af. Meng het kalfsgehakt, het rundergehakt, de lever, Provencaalse kruiden, gesnipperde uien, peperkorrels en knoflook uit de knijper, het zout en de rode wijn goed door elkaar. Dit gaat het makkelijkst met natgemaakte handen.

Bereidingswijze

Bedek de bodem en zijkanten van een cakevorm of patepot met lapjes spek. Vul de vorm met het gehaktmengsel en druk het goed aan. Bedek de bovenkant met spek en leg de drie laurierbladen erop. Dek de vorm toe met een deksel of een stuk aluminiumfolie waarin met een vork een paar gaatjes zijn geprikt. Laat de pate in de oven in ongeveer 1 uur en 30 minuten gaar worden. Prik met een satepen in het vlees om te controleren of het gaar is. Leg een plankje met een gewicht (bijvoorbeeld een vol conservenblik) op de pate. Laat de pate afkoelen. Verwijder het gewicht. Zet de afgedekte pate nog een nacht in de koelkast om op smaak te komen.

Serveertip

Serveer met geroosterd brood



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kerstsonja


Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kerstsonja
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top