Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Ierse keuken
  5. Irish stew

Irish stew

Door: sonjatestpagina

  • Iers, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 15-02-2005

Ingrediënten


1 kg runderstooflappen *
2 flinke uien *
2 winterwortelen *
2 stelen bleekselderij *
3 el bloem *
zout * versgemalen peper *
4 el olie *
1 klein blikje tomatenpuree *
0.75 l vleesbouillon, uit een pot of van tabletten *
1 theel gedroogde tijm *
2 laurierblaadjes *
6 flinke aardappelen



Ontdek meer:

Voorbereiding

Snijd het vlees in niet te kleine blokken (circa 4x4 cm). Snijd de uien in halve ringen, de geschraapte winterwortelen in plakjes en de bleekselderij in boogjes. Doe de bloem met wat zout en peper in een plastic zak en doe er de blokjes rundvlees bij. Schud tot de blokjes vlees rondom met de gekruide bloem zijn bedekt.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180?C. Verwarm de olie in een grote Braadpan die in de oven past en bak de blokjes vlees met niet tevee tegelijk op hoog vuur rondom bruin. Schep ze met een schuimspaan uit de pan. Voeg zonodig een extra scheutje olie toe en laat de ui, de wortel en de bleekselderij omscheppend bakken tot ze beginnen te kleuren. Voeg de tomatenpuree toe en laat kort meebakken. Voeg de bouillon, de tijm en de laurier toe en breng aan de kook. Schep er de vleesblokjes door en zet met het deksel op de pan 1 uur in de voorverwarmde oven. Snijd intussen de geschilde aardappelen in blokjes van circa 3x3 cm en schep ze door het vlees. Zet de afgedekte pan nog circa 45 minuten terug in de oven. Proef of er nog zout en/of peper bij moet. Verwijder zo mogelijk de laurierblaadjes. Dit is een complete maaltijd.

Serveertip

Er wordt wel eens gezegd dat er evenveel recepten voor Irish stew zijn als er Ierse huishoudens zijn. Deze bewering zal ongetwijfeld een tikkeltje overdreven zijn, maar dat neemt niet weg dat er tal van variaties zijn op deze klassieker. In Ierland wordt deze traditionele schotel overigens ook heel vaak met schapen- of lamsvlees gemaakt. Wij kozen voor een eigentijdse versie, waarbij het vlees, runderlappen, in de oven gaar wordt gestoofd. Dit gerecht, dat zich prima leent om aan een wat groter gezelschap te serveren, kan uitstekend worden ingevroren en na het ontdooien worden opgewarmd. En wist u dat het de tweede dag vaak nog lekkerder smaakt?



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van sonjatestpagina
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top