Rosbief uit de oven met portsaus

  • Nederlands, Feestmaaltijd
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 07-02-2005
  • Rosbief uit de oven met portsaus

    Rosbief uit de oven met portsaus

    Rosbief uit de oven met portsaus

  • Rosbief uit de oven met portsaus

    Rosbief uit de oven met portsaus

    Rosbief uit de oven met portsaus

Deel dit recept

Ingrediënten
1 dl zonnebloemolie *
1 dl olijfolie *
4 el zeer fijn gesneden gemengde kruiden (bijv. basilicum, peterselie, tijm, oregano, bieslook) *
1/2 el scherpe mosterd *
1 el balsamico-azijn *
zout * peper *
rosbief van ? 1,2 kg *
25 g boter *
1 sjalotje, fijngesneden *
2 dl rode port *
4 dl vleesfond *
1 dl slagroom *
50 g ijskoude boter, in blokjes
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
braadslede

Voorbereiding

kan 1 1/2 dag van tevoren, begin minimaal 24 uur van tevoren met marineren. Meng de olie, kruiden, mosterd, azijn, zout en peper tot een marinade en doe dit in een waterdichte plastic zak. Leg de drooggedepte rosbief erin, sluit goed af en rol deze goed door de marinade.
Leg de rosbief tot gebruik in de koelkast en rol de zak regelmatig om. Smelt de boter in een steelpan en bak het sjalotje ? 3 min. zachtjes. Voeg de port toe en laat het ? 1 min. koken. Voeg de fond toe en laat de saus ? 20 min. tot de helft inkoken. Roer de room erdoor, kook nog ? 5 min. zachtjes door en breng op smaak met zout en peper. Zeef de saus, laat afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.

Bereidingswijze

Haal de rosbief ? 2 uur van tevoren uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 185 ?C. Neem de rosbief uit de marinade en bestrooi hem met zout en peper. Verhit 3 el van de marinade in een braadpan en bak de rosbief op hoog vuur rondom bruin. Neem de rosbief uit de pan en leg hem in een ingevette braadslede. Bak de rosbief in de oven in 20-25 min. rose.
Neem de rosbief uit de braadslede, leg hem op een plank en laat hem afgedekt onder aluminiumfolie 10-15 min. rusten. Verwarm ondertussen de saus, maar laat deze niet koken. Klop de blokjes koude boter krachtig door de saus. Snij de rosbief in dunne plakken en serveer met de saus.

Serveertip

Lekker met rode kool en aardappelkroketjes.

Laatste reacties

connywm avatar
connywm 05-12-2016

Heerlijk recept, alles klopte!

Herman1970 avatar
Herman1970 13-10-2013

hoi Sonja, ik hoop dat je deze reactie na zeven jaar nog ontvangt. de rosbief was super! de saus alleen erg dun. ik heb kookroom ipv van slagroom gebruikt. zou dat het verschil kunnen zijn? groet, herman

magdas avatar
magdas 02-09-2011

Ik heb dit gemaakt en misschien te veel balsamico-azijn gebruikt, dat vond ik nogal overheersend. De rosbief was 800 gram en kwam er perfect uit na 25 minuten in de oven. De marinade heb ik in de pan tot saus verwerkt met een zakje vleesjus en 3 dl water (ik had geen fond) de port, peper en zout en zachtjes laten inkoken, van het vuur af wat room toegevoegd toen was de saus perfect. Ik heb er geen boterklontjes doorheen gedaan, want de lijn hè. Was ook niet nodig de consistentie was prima zo.

magdas avatar
magdas 31-08-2011

Heb je de room er te vroeg aan toegevoegd?

snauwelaerts avatar
snauwelaerts 14-08-2011

Hey, ben de saus proberen aan het maken en het ziet er een beetje raar uit. Ik moet nog wel de koude boter toevoegen maar was van plan dat morgen te doen vlak voor het serveren. De saus ziet er een beetje geschift uit en smaakt vrij zoet. Heb ik er niet genoeg peper en zout in gedaan? Ik weet dat het niet gemakkelijk is om van veraf te helpen maar vraag me af of er iets duidelijk mis gegaan is. Alvast bedankt, Sandra.

harmony avatar
harmony 18-12-2008

Niet slecht :-) !! Zonder dollen, lijkt me heerlijk. Groetjes, Monique

kwartaal avatar
kwartaal 13-11-2005

wat een lekker recept.ik heb hem gelijk favo gezet.sandra

sonjaf1 avatar
sonjaf1 07-02-2005

hoi Sonja, neem deze ook weer van je mee hoor!! groetjes Sonja

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten