Gesmoorde zuurkool, zoals in Colmar

  • Frans, Hoofdgerecht
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 04-02-2005

Als je van zuurkool houdt moet je dit recept eens proberen! Door het gebruik van witte wijn, bosuitjes en de peterselie smaakt dit zuurkoolgerecht anders dan 'gewoon'.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen

  • 250 gram zuurkool, bij voorkeur uit 't vat

  • 30 gram boter

  • 1 dl droge witte wijn, zoals Sauvignon (Fr.)

  • 2 bosuitjes, met veel fris groen, gesnipperd

  • 150 gram hamreepjes, julienne

  • 400 - 500 gram aardappelen, vastkokers, geschild

  • zout

  • 30 gram verse (room)kaas, zoals Mon Chou

  • 1 theel. Zaanse mosterd

  • 2 theel. fijn gehakte (blad)peterselie

  • eventueel enkele toeven (krul)peterselie
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Laat de zuurkool op een zeef uitlekken (ca. 20 minuten). Druk er daarna met de platte hand of de bolle kant van een lepel, nog zoveel mogelijk vocht uit.

Bereidingswijze

Verhit een pan met dikke bodem. Laat de boter smelten. Haal de zuurkool met twee vorken los. Schep de zuurkool door de hete boter en schenk de wijn er over. Leg het deksel op de pan en temper de warmtebron. Laat alles 10 - 12 minuten zachtjes smoren. Voeg 1 of meer eetlepels warm water toe indien blijkt dat er teveel vocht verdampt waardoor de kans op aanbranden ontstaat. Schep na het smoren ham en bosuitjes met een vork door de zuurkool en laat alles dan nog zolang (zonder het deksel op de pan) zachtjes sudderen tot vrijwel al het vocht uit de pan is verdampt.



Snijd intussen de aardappelen in kleine stukken. Zet ze op met ruim kokend water waaraan zout is toegevoegd. Kook de stukken in 16 - 18 minuten gaar. Giet ze af en laat ze even droog stomen. Roer in een kommetje verse (room)kaas en mosterd door elkaar. Schud het mengsel samen met peterselie door de aardappelen.



Zelf heb ik geen hamblokjes gebruikt in dit gerecht, maar tijdens de maaltijd een rookworst gebruikt, omdat ik die nog in de voorraad had liggen.

Serveertip

Verdeel de aardappelen over voorverwarmde borden en schep de zuurkool met ham er bovenop. Schik er toeven (krul)peterselie bij als garnering.


TipI.p.v. de vastkokende aardappels met roomkaas, zou je ook een aardappelpuree kunnen maken met roomkaas en mosterd!


Bron: NHD

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten