1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Franse keuken
  5. Gratin dauphinois

Gratin dauphinois

  • Frans, Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 26-01-2005

Ingrediënten 6 personen


1 kg aardappelen, geschild, in plakjes van 2 mm; 1 teentje knoflook, gehalveerd; 50 g boter; zout; peper; 4-7 dl slagroom


Verder heb je nodig


Ovenschaal van ca. 1,5 liter inhoud; rasp of keukenmachine


De originele aardappelgratin, gemaakt van aardappelen en slagroom.
Kcal p.p. circa 510

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Leg de plakjes aardappel niet in water, dan verliezen ze het zetmeel dat nodig is om de gratin te binden. Wrijf een ovenschaal van ca 1,5 liter inhoud in met knoflook en vet hem daarna royaal in met boter

Bereidingswijze

Leg de aardappelplakjes dakpansgewijs in de schaal en strooi tussen elke laag wat zout en peper. Schenk de slagroom over de aardappelen, ze moeten net onder staan. Verdeel de rest van de boter in klontjes over de aardappelen en bak de gratin in het midden van een voorverwarmde oven op 200 C in circa 1 uur goudgeel.

Serveertip

Smaakt heerlijk bij de originele "Boeuf Bourguignon" die ook op mijn pagina staat en een frisse salade.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van anjad


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van anjad
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top