1. Home
  2. Recepten
  3. Griekse keuken
  4. Gebak met notenvulling

Gebak met notenvulling

  • Grieks, Banket
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 23-01-2005

Ingrediënten 10 personen


* plantaardige olie om te frituren
* 150 gram pistachenootjes, gepeld en grof gehakt
* 1tl gemalen kaneel
voor de siroop
* 450 gr suiker
* 50 ml heldere honing
* 350 ml water
* stukje citroenschil
* 2 el rozenwater (naar keuze, zie tips)
* 2 el vers citroensap
voor het deeg
* 550 gr bloem en extra voor bestuiven
* 0,25 tl zout
* 50 gr boter
* 25 gr margarine
* 2 el water
* 1 eierdooier

voor de vulling
* 1 eiwit
* 25 gr suiker
* 200 gr gemalen amandelen
* 1 tl kaneel


Verder heb je nodig


Tip:Rozenwater is verkrijgbaar bij delicatessenwinkels of toko's.


Thaktyla Kypriaka Een krokant gebak met een heerlijke notenvulling en gedompeld in zoete siroop. Aan een stukje zullen uw gasten niet genoeg hebben.(30-40 stuks)

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

1. Doe voor de siroop de suiker en de honing in een middelgrote pan en roer het water erdoor. Breng de siroop op laag vuur aan de kook en voeg het stukje citroenschil en het rozenwater(naar keuze)toe. Laat de siroop 5 minuten koken en neem de pan van het vuur. Roer het citroensap en laat de siroop onafgedekt afkoelen. 2. Zeef voor het deeg de bloem met het zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Verkruimel de boter en de margarine in het kuiltje en kneed tot er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg het water en de eierdooier toe en kneed het mengsel tot een glad deeg. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak tot het zacht is. Laat het deeg in een plastic zak een uur rusten. 3. Doe voor de vulling het eiwit in een droge, schone kom en voeg de suiker toe. Klop tot het eiwit stijf is. Roer vervolgens voorzichtig de gemalen amandelen en de kaneel erdoor.

Bereidingswijze

4. Rol op een met een bloem bestoven werkvlak het deeg zeer dun uit met een deegroller. Snijdt het deeg in rechthoeken van 5 x 10 cm. Leg 0,5 tl vulling op de korte kant van het deeg en rol het deeg over de vulling. Druk met een in koud water gedompelde vork de uiteinden goed dicht, zodat het deeg helemaal om de vulling sluit. Trek de rolletjes iets uit.
5. Verhit de olie in een frituurpan en frituur de rolletjes in 3-5 minuten goudbruin en knapperig. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
6. Meng in een klein kommetje de pistachenoten en de kaneel en strooi het mengsel op een bord. Doop de rolletjes in de afgekoelde siroop en rol ze direct door de nootjes.

Serveertip

Leg de thaktyla kypriaka op een schaal en serveer ze warm of koud.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van inkie18


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van inkie18
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top