Moussaka

  • Grieks, Ovenschotel
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 20-01-2005

Moussaka is een van de bekendste Griekse recepten. Met de laagjes aubergine, ui en lamsgehakt creeer je een gerecht dat elke lekkerbek doet watertanden

Deel dit recept

Ingrediënten 11 personen
Laag 1

* 5 grote aubergines in plakjes

* zout

* olijfolie

Laag 2

* 2 el olijfolie

* 4 uien grof gehakt

* 1 kg mager lamsgehakt

* 800 gr tomaten uit blik

* 3 teentjes geperste knoflook

* 0,5 tl kaneel

* snufje pimentpoeder

* zout en peper

* 4 el tomatenpuree

* 100 ml droge rode wijn

Overig

* 100 gr vers broodkruim

* bechamelsaus (zie recept op grieksgenieten

* 100 gr geraspte feta
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
ovenschaal van 28 x 38 x 7,5 cm of meerdere kleine (pas dan wel de baktijd aan)

Voorbereiding

Bestrooi de plakjes aubergine aan beide kanten ruim met zout.
Laat het zout 30 minuten intrekken en spoel de plakken dan af onder de koude kraan.
Leg de aubergineplakken in een koekenpan, bestrijk ze rijkelijk met olijfolie en bak ze 5-10 minuten.
Keer de aubergine en bak ook de andere kant bruin.
Wellicht is het nodig de aubergine in gedeelten te bakken.
Vet de ovenschaal in met olijfolie en bestrooi met het broodkruim.

Bereidingswijze

Saus

Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit de uien.
Voeg het gehakt toe en bak dit in 10 minuten rul.
Voeg de rest van de ingredienten toe, zet het vuur lager en laat de saus 45 minuten sudderen.
Voeg eventueel wat water toe.
Kook de saus de laatste 10 minuten onafgedekt zodat hij kan indikken.
Laat de saus afkoelen.

Afmaken
Verwarm de oven voor op 180 graden.
leg een laag aubergines onder in de schaal en schap een gedeelte van de vleessaus erover.
Maak om en om lagen en eindig met een laag aubergines.
Verdeel de bechamelsaus en de feta over de moussaka en bak de schotel ongeveer 1 uur mooi goudbruin.

Serveertip

Serveer dit gerecht warm. Ook heerlijk op een buffet

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten