Zuurkool ovenschotel met gehakt, ananas en kaas
- Nederlands, Ovenschotel
- 60-120 min.
Het voordeel van de winter is die overheerlijke winter groentes.
Zuurkool, boerenkool, hutspot. Het leuke is om dat iedere keer weer op een andere manier te maken. Deze ovenschotel wordt hier regelmatig gemaakt.
Ingrediënten 4 personen
300 gram (wijn)zuurkool300 gram rundergehakt
2 sjalotjes
3 eetlepel creme fraiche
3 theelepel chilipoeder
200 gram champignons
1 1/2 theelepel karwijzaad
peper en zout
150 gram geraspte oude kaas
aardappelen voor puree, hoeveelheid naar smaak (normaal gesproken ruim 300 gram)
boter
Halve liter blik ananas
eventueel paneermeel
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 534,90 kcal |
Koolhydraten | 36,85 g |
Eiwitten | 30,78 g |
Vetten | 27,82 g |
Voorbereiding
Verwarm de oven ongeveer een kwartier voor op 200graden
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen en maak er een luchtige puree van met boter, melk en wat peper. Niet zelf gaan prakken: hiervoor hebben we een staafmixer in huis.
Snipper de ui.
Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet, vermeng hem met de zure room en leg dit mengsel onderin een met boter ingevette niet te platte ovenschaal.
Bak het gehakt rul (los geprakt) in de koekenpan samen met de champignons met peper en zout en doe er de gesnipperde ui bij. Laat dit samen nog even doorbakken. Doe er ook het karwijzaad en de chilipoeder door.
Laat de ananas uitlekken en snijd de ananas in kleine stukjes
Leg het gehakt mengsel op het zuurkoolmengsel samen met de ananas. Strooi daar wat geraspte kaas overheen.
Tot slot komt de aardappelpuree die afgedekt wordt met de rest van de geraspte kaas en wat paneermeel. Het paneermeel is niet noodzakelijk maar zorgt voor een bruin korstje.
Schuif de ovenschaal midden in de oven. Laat de schaal nu nog veertig minuten in de oven staan.