Pappa`s cake

  • Nederlands, Banket
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 09-01-2005
  • Pappa`s cake

    Pappa`s cake

    Pappa`s cake

  • Pappa`s cake

    Pappa`s cake

    Pappa`s cake

  • Pappa`s cake

    Pappa`s cake

    Pappa`s cake

  • Pappa`s cake

    Pappa`s cake

    Pappa`s cake

  • Pappa`s cake

    Pappa`s cake

    Pappa`s cake

  • Pappa`s cake

    Pappa`s cake

    Pappa`s cake

  • Pappa`s cake

    Pappa`s cake

    Pappa`s cake

  • Pappa`s cake

    Pappa`s cake

    Pappa`s cake

  • Pappa`s cake

    Pappa`s cake

    Pappa`s cake

  • Pappa`s cake

    Pappa`s cake

    Pappa`s cake

  • Pappa`s cake

    Pappa`s cake

    Pappa`s cake

  • Pappa`s cake

    Pappa`s cake

    Pappa`s cake

  • Pappa`s cake

    Pappa`s cake

    Pappa`s cake

  • Pappa`s cake

    Pappa`s cake

    Pappa`s cake

Dit is een recept van mijn vader,(hij was banketbakker) het is een klassiek recept van cake,als je het recept opvolgt lukt het altijd!
Mijn vader drukte mij altijd op het hart om nooit de bloem met de mixer door het mengsel toe doen. Doe ik dus ook nooit en ik volg nog altijd zijn raad op en schep als het ware de bloem door het boter/ei mengsel en ik krijg altijd een luchtige cake.De laatste keer (februari 2011) heb ik hem weer eens gemaakt en
foto`s geplaatst. De foto`s heb ik toen bewerkt en daarom ziet het beslag er wat `korrelig uit, dat komt door de foto bewerking, volgende keer zal ik betere foto`s maken.
Bij de foto`s staat ook hoe ik de laatste keer deze cake eens gevuld heb met jam en slagroom.
Ik heb dat niet bij het recept vermeld maar de foto`s spreken voor zich.
Voor de vulling heb aardbeienjam genomen -zoveel als nodig was- en door de slagroom wat poedersuiker plus één theelepel vers citroensap. (een natuurlijke slagroomversteviger).

Deel dit recept

Ingrediënten
  • 150 gr boter.
  • 150 gr bloem.
  • 150 gr suiker.
  • wat geraspte schil van 1 (goed gewassen) citroen OF het merg van ½ vanillestokje( ook heel erg lekker) OF 2 pakjes vanillesuiker.
  • Snufje zout.
  • 3 eieren(Middegroot)1 ei weegt ongeveer 50-60 gram.
  • Wil je een grotere cake neem je gewoon meer, als je maar altijd gelijke hoeveelheden neemt. (dus bij hoeveelheden van 200 gram neem je 4 eieren enz)
  • 1 theelepel bakpoeder.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
  • Cakevorm voor 3 eieren enz. van ± 19 cm.
  • Voor 4 eieren enz. een cakevorm van ± 28 cm
  • Mixer
  • Grote mengkom
  • zeef

Voorbereiding

  • Oven voorverwarmen op 150-160 C.(Hangt van je oven af.)
  • Eerst de boter met de suiker, citroenrasp (OF vanillemerg OF vanillesuiker)&zout zeer luchtig roeren (met mixer ± 5 min)
  • Daarna één voor één de eieren erdoor mixen, het volgende ei pas toevoegen als het voorgaande geheel is opgenomen en er een luchtige massa is verkregen.
  • De massa is nu licht van kleur.

Bereidingswijze

  • De bloem met het bakpoeder door een zeef over de massa verdelen. (zeef hoog houden wordt de cake luchtig).
  • Snel en luchtig erdoor spatelen.(rondom dan een "geul"in het midden en weer rondom)
  • Het deeg over doen in beboterde cakevorm waar je wat bloem in doet en het overtollige eruit schud.
  • De cakevorm op een rooster in de voorverwarmde schuiven, zo dat de bovenkant van de vorm TER HOOGTE van het MIDDEN van de oven is.
  • De cake in 1 tot 1¼ uur laten uitrijzen, goudbruin en gaar laten worden.
  • Kijk goed naar je cake, het hangt beslist van je oven af en open beslist niet de oven het eerste halfuur.
  • De cake is gaar als een houten prikker erin gestoken wordt en er droog uitkomt.
  • De cake in de vorm iets laten afkoelen,(kwartiertje) dan op een taartrooster storten en verder af laten koelen.


______________________________________________________________

Bron

recept van mijn vader

Serveertip

  • Eventueel besprenkelen met wat drank (of vruchtensap). Het kan de cake nog "vochtiger" maken. Hangt gewoon van je smaak af.
  • Gewoon "kaal" is deze cake ook heel erg lekker.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

judithmol avatar
judithmol 28-08-2020

Wat een berg positive reacties zeg, tof! Het rook ook heerlijk in huis tijdens het bakken, alleen heb ik het verknalt, ik heb nl twee eetlepels limoensap erdoor gedaan met de rasp van de schil, ik had geen verse citroen in huis en het frisse van limoen vind ik ook altijd lekker in diverse baksels. De cake is dus veel te nat, het wordt een soort deegbal als je wilt door slikken, oeps...hahaha Maar de smaak is perfect en nu heb ik een goed excuus om morgen weer te bakken, hopelijk lukt hij morgen beter. Bedankt dat je dit recept wilde delen..ik hou echt van die "gouwe ouwe " recepten, ik las ergens ook nog iets over koekjes, die ga ik ook even zoeken, heb er nu al zin in, jammie!

patries1958 avatar
patries1958 27-01-2018

Eindelijk eens een cake die niet mislukt bij mij! Heerlijk!

marie-france avatar
marie-france 11-07-2017

Hallo Louise, ik heb je vader's cake gemaakt. Hij was heerlijk. Ik heb er (met een satéprikker) heel veel gaatjes ingeprikt en daarin Liquor 43 geschonken. Lekker!!

doler777 avatar
doler777 31-07-2016

nieuwe oven gekocht nog nooit een cake gebakken, het recept sprak mij aan omdat mijn vader ook bakker was ik heb nog nooit zo,n lekkere maar vooral luchtige cake gegeten, bedankt

hermien_kg avatar
hermien_kg 05-04-2016

Na zoveel lovende woorden wil ik deze cake ook bakken. Ik heb het recept al in mijn kookboek gezet. Groetjes, Hermien

Solberg1 avatar
Solberg1 05-04-2016

Heerlijk,nog nooit zo goed gelukt, weer wat geleerd om het meel er doorheen te spatelen. Hulde aan je vader

alidada avatar
alidada 14-02-2016

Dank je wel Mary, leuk om te horen. ;)

maryh avatar
maryh 14-02-2016

De cake is net uit de oven. Echt heerlijk.

maryh avatar
maryh 14-02-2016

Lekker Louise, Ik heb je recept meegenomen voor vandaag je hoort hoe hij is bevallen.

Paxxx avatar
Paxxx 27-03-2015

Een aanrader !!!! Super lekker

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten